Kommentar

Dårlig taper

La oss nå si at USAs president Donald Trumps vegring mot å forlate Det hvite hus skaper en ny trend.

Dette er et debattinnlegg som gir uttrykk for skribentens holdninger og meninger. Du kan sende inn debattinnlegg til debatt@dagsavisen.no.

Kanskje flere demokratiske statsledere i den frie verden også begynner blånekte for at de har tapt et valg? Sett at vår egen statsminister Erna Solberg skulle finne på noe slikt?

Ja, la oss nå si at det er høsten 2021, og at Erna Solberg nettopp har tapt stortingsvalget.

Les også: «Det var rett og slett en seier for fakta, og et angrep på konspirasjonene»

Hårfint har de rødgrønne fått flertall i Stortinget, Ap blir så vidt det største partiet, slik at kong Harald ber Jonas Gahr Støre danne en ny regjering. Dette sier Jonas selvsagt ja til, og det er duket for regjeringsskifte. Det er bare ett problem: Erna nekter å gå av.

Erna vil ikke engang komme ut av statsministerboligen i Inkognitogata.

Ingen har sett Erna siden valgnatta. Hun kommer ikke på jobb på Statsministerens kontor, og hun har ennå ikke tatt den litt kjipe telefonen til Jonas for å gratulere ham med valget.

Men hun sender jevnlig ut euforiske, men samtidig aggressive Twitter-meldinger, av typen: «Yei, vi vant OVERLEGENT!», eller: «Fy for skam, valget var rigget! Valget var feil, FEIL!» Og: «Eg taper ALDRI!»

«Spørsmålet er: Hva gjør vi nå? Vi har en statsminister som nekter å gå av!», sier Fredrik Solvang på Debatten på TV.

Erna er selvsagt invitert, men hun nekter å stille.

Podkast: «Det er ingen flere veier til målet for Trump»

I stedet sender hun noen røslige, litt skumle advokater i dyre dresser, som truer både Fredrik Solvang og alle i panelet med søksmål. «Dette var jo veldig leit, da», sier en betuttet Jonas Gahr Støre. «Jeg har prøvd å ringe Erna for å ordne opp i denne uheldige saken, men hun tar ikke telefonen. Hun ser sikkert at det er meg».

Hjemme i statsministerboligen begynner Ernas ektemann Sindre å føle på at situasjonen er litt ugrei. Han prøver å godsnakke med kona si, som sitter og spiller dataspill i kjelleren.

«Hør nå, Erna. Nå må vi nesten begynne å pakke slik at Jonas og Marit kan flytte inn. Var det ikke du som sa at du var litt lei av å være statsminister nå, etter åtte år? Tenk på at du ble den rene landsmoderen til slutt. Alle kommer til å huske deg for at du håndterte koronaen så bra». Erna bare vifter ham bort. «Å, du er like irriterende som forsvarsministeren. Men no har eg gitt han sparken!»

«Har du gitt Frank Bakke-Jensen sparken?! Men Erna, da».

Les også: Disse profilene kan få plass i Bidens regjering

Også Ernas lille hær av politiske rådgivere og spinndoktorer begynner å synes at situasjonen er litt pinlig. De sender kommunalminister Nikolai Astrup hjem til Erna.

«Det er jeg som er ansvarlig statsråd for gjennomføringen av valget», sier Astrup. «Jeg har sjekket grundig, og valget er faktisk ikke rigget. Jeg sverger», sier han, og legger til: «Dessuten er vi jo høyrefolk. Vi gjør ikke sånt. Vi er pene i tøyet og godt oppdratt. Det er veldig uhøflig å ikke gå av når man har tapt et valg».

Nå ser Erna litt tankefull ut. Men så roper hun: «Fake news! Nikolai? Du har sparken».