Kommentar

På riktig side av historien

Det er trolig viktigere for USA at Fox News ikke kaster bensin på bålet som president Donald Trump desperat forsøker å tenne enn at CNN-kommentatorer gråter av glede.

Dette er et debattinnlegg som gir uttrykk for skribentens holdninger og meninger. Du kan sende inn debattinnlegg til debatt@dagsavisen.no.

Selvsagt gjorde det inntrykk på mange da CNNs Van Jones kjempet med tårene og stemmen mens han slo fast at Trumps nederlag viser at det betyr noe om man er en god person eller ei.

Langt viktigere er det likevel at hovedkonkurrent Fox News har lagt seg på ei ansvarlig linje i rapporteringen av Donald Trumps villeste påstander om valgfusk.

Fox News er størst i USA og har 93 prosent republikanske seere.

Podkast: «Det er ingen flere veier til målet for Trump»

Lenge har nyhetskanalen vært tydelig i sin støtte av Trump, men det tok brått slutt med presidentens ville påstander om valgfusk. I stedet for å kaste mer bensin på bålet Trump forsøker å tenne hos sinte og skuffede støttespillere, har Fox News godtatt at Joe Biden er den rettmessige vinneren av presidentvalget.

Kanalens journalister har stilt kritiske spørsmål rundt presidentens konspirasjonsteorier, og sendinger fra pressekonferanser der potensielt farlige teorier forfektes fra Trumps egne medarbeidere er blitt avbrutt.

Det var rett og slett en seier for fakta, og et angrep på konspirasjonene da Fox News sammen med søsteravisen New York Post publiserte en knallhard lederartikkel, der det blant annet sto:

«Presidentens medarbeidere har ikke ført bevis for at valget ble «stjålet».

Der Trump vant flere avgjørende stater med syltynn margin i 2016, ser Biden ut til å ha gjort det samme i år. Det undergraver tilliten til demokratiet og tilliten til nasjonen når man fremmer grunnløse konspirasjonsteorier. Få Rudy Giuliani av TV-skjermen, be om den omtelling dere har rett til, men ønsk Biden lykke til og se framover. Hvis Trump i stedet fortsetter med vill prat om det motsatte, vil han han lede sine folk til å bli irrelevante og marginalisere sin egen stemme».

Det fikk meg til å tenke på en redaktør jeg en gang hadde gleden av å møte, DDRs siste radiosjef, Alfred Eichhorn.

Han var lært opp til å være lojal mot regimet og drive journalistikk som skulle være «saklig, kritisk og optimistisk». Det siste ordet var nok viktigst. 9. november 1989 tok Eichhorn spontant beslutningen om at det var han selv, sjefredaktøren, og ikke noen av de vanlige journalistene, som skulle ta sjansen ved å rapportere optimistisk om Berlinmurens fall i stedet for den pålagte optimismen for DDR-regimet.

Eichhorns radiostemme gikk verden rundt, og ble tolket som en bekreftelse på at selv DDR-myndighetene hadde innsett det uunngåelige, at regimet sto for fall.

Eichhorn plasserte seg på riktig side av historien i det avgjørende øyeblikket, og bidro med det til å unngå vold i det falne regimets siste dager. Det samme kan Fox News ha gjort. God fredag!

Eirik Hoff Lysholm

Sjefredaktør og adm.dir. i Dagsavisen