Kommentar

Amerikansk demokrati minutt for minutt

Donald Trump har gått for langt. Hans løgner om valgprosessen var hans groveste – og siste.

En lang, seig, nervepirrende maraton er over. Pust godt ut. Det har vært utmattende, gått frustrerende sakte, men det har også vært vakkert å se demokratiet folde seg ut, minutt for minutt, stemme for stemme.

Kraftfullt, rettferdig og regelbundet.

Les også: Krever reform: – En velger i Wyoming har nesten fire ganger så stor makt som en velger i California

Hvis du noen gang har lurt på hvordan det er å leve gjennom historiske øyeblikk, så vet du det nå. Dette var vår Cubakrise, vi var på randen av noe ugjenkallelig destruktivt for verden slik vi kjenner den.

Det er store ord, men så dramatisk var dette valget. Det amerikanske presidentvalget 2020 var et veikryss for menneskeheten. 140 millioner stemmer, og marginer avgjorde.

Stang inn. Tilbake fra kanten av stupet.

Joe Biden blir USAs neste president etter at knappe seiere ble slept valgseddel for valgseddel over mållinja i Georgia og Pennsylvania. Valgtirsdagen varte hele uka, og på grunn av rettslige etterspill og omtellinger, kan det ta tid før det blir ro. Men tallenes tale er tydelig. Seieren i Pennsylvania gjør det endelig.

President Donald Trump er vilt frustrert. De mange tidlige ledelsene til Trump, ble sakte, men sikkert innhentet. Han gjorde et godt valg på valgdagen. Det så ut til at han skulle vinne. Men poststemmene han har advart mot og prøvd å undergrave legitimitet til i et halvt år, ble avgjørende. 75–80 prosent av poststemmene som ble talt opp til slutt, var Demokratiske.

En ledelse på 700.000 i Pennsylvania forsvant – for begge sider – pinefullt sakte.

Les også: Valgdemonstrasjoner i USA: – Jeg kan fortelle deg at min kone og mor er veldig bekymret for meg

President Trump har tapt. Han er patologisk dårlig på å tape, og han utfordrer nå det amerikanske systemet og dets institusjoner. Selv i 2016, etter å ha vunnet, mente han at resultatet var rigget. Noe av det første han gjorde som leder var å sette ned en undersøkelseskommisjon for å finne ut hvordan Hillary Clinton kunne slå ham med tre millioner stemmer. Kommisjonen ble oppløst uten fnugg av bevis for fusk.

Trump stjal showet da han natt til fredag i enda grovere stil enn tidligere løy om valget og hevdet at Demokratene raner til seg valget med ulovlige metoder.

Påstandene er så drøye at de har sjokkert hele USA.

En grenseløs president som forsøker å omstøte et demokratisk valg i verdens mektigste land, og som aktivt undergraver tilliten til myndighetene? Det er forræderi mot verdiene USA er bygd på.

Det var for drøyt selv til Trump å være. Og det kan ha vært et slags vendepunkt. En vekker også for Republikanerne som ser at ikke engang demokratiet var hellig for ham.

En leder som ikke skyr noen midler for å beholde makten? Det er fascisme.

Les også: Presidentvalget kan ende i høyesterett – slik Trump krever

Nå har Trump fått sparken – «You’re fired». Nå kan hans eget slagord fra reality-TV endelig brukes mot ham. Det var krampetrekningene av hans lederskap vi så fra talerstolen i Det hvite hus i går. De moralske dødskrampene til et presidentskap. Men hva skjer med resten av Republikanerne når herskeren er ute av slottet, når presidenten er ute av Det hvite hus?

Det er grunn til å håpe, kanskje også tro, at med Trump ute av ligningen, vil mange nok våge å være politisk konstruktive slik at USA igjen kan jobbe sammen mot felles mål.

Bidens politiske utgangspunkt er vanskelig, men Trumps vanvittige måte å takle nederlaget på, kan ironisk nok være starten på et bedre samarbeidsklima. Begge sider har vært utsatt for den samme politiske despoten. Med han borte, vil dynamikken endres. Trumps siste desperate løgn, kan vise seg å være starten på veien videre.

Trump er en blindvei. Den stopper her.

Årets valg har mobilisert voldsomt. Denne kraften kan ødelegge eller den kan brukes konstruktivt. Trumps angrep på demokratiet kan ha reddet det. Hans forhatte poststemmer, til sammen ble det avlagt rundt 100 millioner forhåndsstemmer, har revitalisert demokratiet. Nesten 160 millioner amerikanere har stemt. Så mange har aldri før i moderne tid stemt i et presidentvalg. En oppslutning i 2016 på 55 prosent er løftet til rundt 70 prosent. En valgoppslutning som har parkert USA i i et internasjonalt bunnsjikt, er blitt en stormakt verdig.

Kommentar: «Hvordan kan det ha seg at de likevel vil ha ham, hvilken verden lever de i?»

USA har store utfordringer foran seg.

Spenningene truer med å rive landet i filler. Men mulighetene til å løse problemene, er betydelig større uten Donald Trump. Energien fra dette valget må brukes til å styrke det amerikanske demokratiet og tilliten til politikken. Pandemien åpnet døra for poststemmer og forhåndsstemming i enorm skala. Trump og korona etterlater seg et sterkere demokrati. Utrolig nok.

Mer fra Dagsavisen