Kommentar

Jeg erklærer herved at det er jul

I år vil jeg ikke høre et ord om at «jula kommer for tidlig»! I år har vi fortjent det.

Julevarene er kommet til butikkene. Da snakker jeg ikke bare om tradisjonelle «julevarer» som julemarsipan, pepperkaker og Hamar julebrus. Også «vanlige» helårsprodukter som melkekartonger og potetgullposer, er prydet med julenisser og reinsdyr, selv om vi knapt har avsluttet oktober.

Det er søren meg ikke ett sekund for tidlig.

Les også: Nils Petter Molvær: – Dette er ikke noe influensa – dette er blodig alvor

Vanligvis klager folk, meg selv inkludert, på at jula kommer for tidlig. «Den kommer tidligere og tidligere for hvert år», sukker vi mens vi fyller handlekurven med skumnisser og juletallerkener fra Fjordland. Men ikke i år. I år tar vi alle de små gledene vi kan. Vi har fortjent litt jul nå.

Jeg tror ikke det er å overdrive dersom jeg sier at 2020 har vært elendig. Et skikkelig annus horribilis. Økonomien har stupt i mange land. Storbritannia har erklært Brexit og USA har forlatt Paris-avtalen. Frode Kippe har gjort comeback for Lillestrøm. Verden har mistet Jahn Teigen, Kobe Bryant, Sean Connery og John Prine. Posten har gått over til å bare levere annenhver dag.

Y-blokka rives. Ja, og så er det global pandemi, da.

Pandemien har ikke bare ført til mange hundre tusen dødsfall, millioner av sykehusinnleggelser og uante langvarige helseproblemer, men har også hatt en enorm innvirkning på hvordan vi lever livene våre.

Vi kan ikke lenger reise til utlandet. Mange er permittert eller har mistet jobben, og de av oss som er så heldige at vi fortsatt har jobb kan ikke gå til den som vanlig. Vi har hatt forbud mot å dra på hytta. Vi kan (eller bør) ikke engang ta kollektivtransport eller gå på restaurant uten munnbind. Kultur- og arrangementsbransjen ligger med brukket rygg. Selv giganter som Norway Cup og Eurovision Song Contest har blitt avlyst.

I skrivende stund er ikke resultatet fra valget i USA klart.

Les også: Her er regjeringens korona-innstramminger

Uansett hvem som vinner er det åpenbart at det endelige resultatet blir langt jevnere enn de fleste har spådd. Selv om Joe Biden skulle klare å vinne er det ingenting som tyder på at prosessen blir smertefri. President Donald Trump har allerede holdt en tale der han krever en stopp på stemmetellingen, og i skrivende stund har han publisert hele fem Twitter-meldinger som er blitt merket som feilinformasjon.

Dessuten har væpnede demonstranter dukket opp utenfor stemmetellingslokaler i minst én delstat, så jeg tror vi trygt kan si at 2020 tegner til å bli verre før det blir bedre.

Og så skal vi liksom ikke kunne unne oss litt julebrus engang!?

Om noe, så er det altfor lite jul for tida. Både i butikkhyllene og i det offentlige rom. Det er ingen grunn til å ikke ta litt hardt i. Jeg vil ha Hamar julebrus i fontenene. Jeg vil høre «Fairytale of New York» fra Sivilforsvarets varslingsanlegg minst to ganger om dagen. Jeg krever statlig julekrisepakke med surkål, rødkål, medister og minst én porsjon med både ribbe, pinnekjøtt og lutefisk.

Greit nok at en del av disse tingene ikke er så gode, men er det jul så er det jul! Dessuten bør hver eneste person i dette landet få utdelt en utvidet adventskalender med 54 luker, slik at vi kommer oss gjennom november og helt frem til julaften. La gå at det allerede er sjette november når du leser dette.

Vi kunne alle trengt å åpne seks luker i julekalenderen.

Les også: Guri Melby måtte stå skolerett om 6-åringene i Stortinget: – Flaut og overraskende, mener Ap (+)

Jeg innser at noen vil ha innvendinger til disse forslagene, så jeg får kanskje prøve å komme noen av dem i forkjøpet allerede nå.

Jeg veit jo innerst inne at ikke alt blir bra bare det blir jul. Selvsagt ikke. Mange av oss går en tøff juletid i møte. Det er flere uker med (til dels stigende) pandemi mellom oss og julemiddagen, og selv om du som leser dette kanskje vet hvem som formelt sett vant valget i USA tviler jeg på at det er rolig der borte. Dessuten er det allerede mange som ikke syns jul er noe særlig stas, og spesielt de som sliter med ensomhet vil nok få det ekstra tøft i år.

Dette er legitime innvendinger, men de er også hindringer som vi kan overvinne. Sammen.

Det jeg liker aller best med juletida er nemlig ikke gavene, maten eller musikken. Det jeg liker aller best er å gå i mørke gater på ettermiddagen, og se hvor mange som har hengt opp lys på balkongene sine og lysende stjerner i vinduene.

Les også: Dette må du vite om de nye koronatiltakene

Ingenting gir meg så mye julestemning som følelsen av at vi gjør en felles innsats med å lyse opp årets mørkeste tid.

«Dugnad» har på mange måter vært årets ord. Nå er det på tide med julestemningsdugnad. Det er lett å være med! Heng opp lys. Gå digital julebukk. Få besøk av tre spøkelser. Lag ribbe allerede i morgen, og spis ribberester i lefse til frokost hver dag ut resten av året.

Det er jul nå. Og i år er det heller ingen grunn til at jula skal være over på nyttårsaften.

For en gangs skyld kan jula godt vare helt til påske. Alt vi trenger å gjøre er å bytte julebrusen ut med Solo og kjøpe marsipan i gul innpakning i stedet for rød.

Og hvis det ennå ikke finnes en covid-vaksine etter at julepåsken er over, eller hvis Donald Trump fortsatt er president i USA … da foreslår jeg at vi tar sommerferie.

God jul!

Les også: Dette er tiltakene kommunene med mest smitte må vurdere

Nyeste fra Dagsavisen.no: