Kommentar

Den brutte avtalen

God fredag: «Vi trenger en politikk som er genuint solidarisk», er et klokt sitat fra ei meget spesiell uke der det også er sagt mye dumt. Men er det mulig?

Jeg satt med sitater og innsikt fra dokumentarfilmskaperne Deeyah Khan og Thomas Seltzer i bakhodet da jeg fulgte valgsendingene fra USA natt til onsdag.

Mange våknet nok opp til stor uro over et dypt splittet land. Det blir ikke bedre av å tenke på det Seltzer peker mot i dokumentarserien UXA, nemlig at Donald Trump ikke er sykdommen, men et symptom på det som er sykt i USA.

NRK-profilen innledet den første episoden slik: «For de millionene som krysset Atlanteren, var Frihetsgudinnen i New York havn selve symbolet på den amerikanske drømmen. Som ikke bare var en drøm, men også en avtale om at dersom du jobber hardt nok, så vil du kunne skape et godt liv for deg selv og et enda bedre liv for barna dine. Men sånn er det dessverre ikke lenger for veldig mange her i USA».

Seltzer viser seerne hvordan velstanden har forsvunnet fra amerikanske arbeidere de siste 40 årene. Utviklingen i USA har gått stikk motsatt vei av det vi i samme periode har fått i Norge, og mange av våre europeiske naboer, av eksplosiv vekst i kjøpekraft og velstand.

Det er lett å forstå at skuffelsen blir stor når livet ikke blir som forventet. Sinnet er trolig aller verst hos dem som opplever å ha mistet noe. Seltzer dokumenterer håpløsheten hos dem som mangler penger, velferd og trygghet.

Tankene vandrer videre til rotløs ungdom og tapte generasjoner.

Er det egentlig så stor forskjell på dem som står bak skoleskytinger i USA og ungdom som ender som ekstreme islamister i Europa? Kan utenforskapet delvis skyldes en lik oppfatning av brutte avtaler om et bedre liv?

I så fall er det paradoksalt nok de samme politiske løsningene som kan gi annengenerasjons innvandrerungdom et bedre liv som også kan gjøre tilværelsen meningsfull for mange av dem som blant annet gir innvandring skylden for egen ulykke.

Deeyah Khan, som har filmet og regissert «America’s War on Abortion» og «Muslim in Trump’s America», uttalte seg slik til Dagsavisen tidligere i uka: «Inkludering betyr ikke bare inkludering av kvinner, skeive, brune, ikke-kristne eller andre minoriteter. Også den fortvilede hvite arbeiderklassen må inkluderes, og de konservative kristne.

Deres redsel må høres og anerkjennes». Hun serverte sitt forslag til løsning: «Det vi trenger er en politikk som er genuint solidarisk. Med alle. Også dem vi er grunnleggende uenig med». Om det virkelig finnes en genuint solidarisk politikk for alle, så tror jeg den trengs nå – både i USA og Europa. God fredag!

Mer fra Dagsavisen