Kommentar

En president og en redaktør

Spalta «Børs og katedral»: President Emanuel Macron har fått lagt tunge byrder på sine unge politiske skuldre.

Fredag ble preget av store demonstrasjoner i muslimske land mot Frankrike og president Emmanuel Macron. Hans uttalelser mot islam og ytringsfrihet har satt sinnene i kok hos mange muslimer.

Svært mange franskmenn er stolte over landets sekulære tradisjon. For franske politikere ble det tidlig viktig å markere et skille mellom religion og stat. Frankrike avviklet statskirken allerede i 1905, lenge før andre europeiske land hadde kommet på tanken.

Godt over hundre år senere er det Frankrike som kjenner på de største smertene ved handlinger som nådeløse islamistiske terrorister kan finne på å foreta seg. Halshoggingen i Paris og trippeldrapene i en av kirkene i Nice har sendt sjokkbølger over en hel verden.

Les også: Frankrikes svøpe

President Emmanuel Macron har fått lagt tunge byrder på sine unge politiske skuldre. Det den franske presidenten nå opplever er det ingen ansvarlige politikere som trakter etter. Franskmennene trenger vår dypeste medfølelse, men det betyr ikke at presidenten skal bli stående uimotsagt i språket han bruker for å karakterisere muslimer.

Macrons generaliserende uttalelser om islam som religion har verken evne i seg til å bygge bruer til landets fem millioner muslimer eller til å holde religionsfrihetsfanen høyt. En av verdens fremste politiske ledere bør ikke tillate seg å stemple en hel religion. Hans unyanserte uttalelser representerer et sterkt brudd med Frankrikes stolte, liberale tradisjoner.

I mange antimuslimske miljøer rundt om i verden får nå Emmanuel Macron heltestatus. En av dem som hyller Macron er Dagen-redaktør Vebjørn Selbekk. På Facebook var han raskt på pletten med sin støtte til den franske presidenten gjennom følgende melding:
«Endelig en europeisk leder som ikke kryper for muslimske diktaturer, men står opp for våre verdier og tør å kalle islam for det den er: En religion i krise. La oss få flere som Emmanuel Macron.»

Les også: Siv Jensen vil ha regjeringen på banen i den nye karikaturstriden

Med denne meldingen blir også Selbekk en helt i noen norske miljøer. Hans ord veier tungt siden han er en av få nordmenn som virkelig har kjent på hva det vil si å leve med islamsk terrortrussel på kroppen. Det er nå 15 år siden han publiserte karikaturtegninger i Magazinet. Truslene han ble utsatt for har preget ham. Hans aversjon mot islam har til tider vært rødglødende.

Men samme må gjelde for en norsk redaktør som for en fransk president: Å stemple en hel religion som mindreverdig, er ikke veien å gå.

Når en redaktør i en kristen avis uttaler seg, kommer det et tilleggsmoment: Det kan bli en stygg skjønnhetskonkurranse om hvem som har den peneste religionen. Er det noe som ikke egner seg for svart/hvitt-tenkningen, så er det religionenes møte med samfunnet.

Les også: Presidenten: – Frankrike er under angrep

Dette er det Vebjørn Selbekk etter min mening burde ha sagt: I alle religiøse retninger ligger det en potensiell risiko for at religionen kan misbrukes på det mest vanvittige. I kristen sammenheng er det nok til å vise til drap og drapsforsøk i pinsemenigheten Knutby i Sverige. Går han lenger tilbake i tid kan han minne om de kristne korstogene. At slike hendelser skjer, betyr ikke at hele religionen er forkvaklet. Uansett hviler det et tungt ansvar på alle religiøse ledere å analysere risikoen ved ens egen religiøse retorikk.

Selbekk kunne også lagt til at i de siste årene har religionen islam nesten blitt slått i bakken av det svært ytterliggående terrorister kan få seg til å gjøre i Allahs navn. Ofte er gjerningsmennene unge. Halshoggeren i Paris var 18 år, og knivdreperen i Nice er 21.

Les også: Knivangrep i Nice: – Det er dette mange har fryktet

At en verdensreligion skal bære alle byrdene av hva disse får seg til å gjøre, er himmelropende urettferdig. Det er gruppetenkning som kan slå tilbake som en bumerang. I Christchurch i New Zealand var det to moskeer 28 år gamle Brenton Tarrant rettet sin terrorhandling mot i mars 2019.

Selv om Tarrant har en kristen kulturbakgrunn, ville det vært drøy kost å hevde at «slik er kristendommen». Vi bør holde samme standard overfor muslimer. Det er ikke for lite å kreve samme holdning fra Vebjørn Selbekk og Emmanuel Macron.

PS! Du leser nå en åpen artikkel. For å få tilgang til alt innhold fra Dagsavisen, se våre abonnementstilbud her.

Mer fra Dagsavisen