Kommentar

Lei av korona og Donald

Politisk ukeslutt: Jeg har hatt hjemmekontor siden mars.

Opposisjonen ønsker at Stortinget skal involveres mer i spørsmål om koronabekjempelsen. Det er et rimelig demokratisk krav som helseminister Bent Høie (t.v.) og statsminister Erna Solberg bør etterkomme, mener Arne Strand. Foto: Stian Lysberg Solum/NTB
Dette er et debattinnlegg som gir uttrykk for skribentens holdninger og meninger. Du kan sende inn debattinnlegg til debatt@dagsavisen.no.

Det kommer til å vare ut i neste år. Det er nesten uutholdelig for en som i sin jobb er avhengig av å møte andre mennesker. Jeg savner intenst praten med kollegaene i redaksjonen og de daglige besøkene i Stortinget.

Lunsjen med gode kilder og interessante møter i foreninger på kveldstid.

Les også: Krisebudsjettet i Oslo: Vurderer å kutte åpningstider, fyrverkeri, treplanting og livredning

Arbeidsdagen er blitt fattigere. Det er ingen grunn til å henge med hodet. Koronatiltakene er absolutt nødvendige. Heller isolert enn død.

Antakelig har jeg ikke gått glipp av så mange nyheter ved å sitte hjemme. Nyhetsbildet har vært fylt med to ting: Donald Trump og korona. Norske medier har aldri fulgt en amerikansk valgkamp så tett som denne gangen. Aldri har valgkampen vært så skjevt dekket som nå. Omtrent alt har dreid seg om taperfavoritten Donald Trump.

Det virker som om redaksjonene vil gjøre opp for at de ved forrige valg så bort fra at Trump kunne slå Hillary Clinton.

Tirsdag er Donald antakelig historie. Da får vi kanskje også høre hva den nye presidenten Joe Biden står for, og hvilket Amerika vi kan vente oss de neste årene.

Jeg er sikkert ikke den eneste som er lei av å høre om Donald Trump. Vi er også mange som har gått litt lei av å bli pumpet øra fulle av koronaen og stadig nye smitteverntiltak.

Les også: – Det skal ikke kuttes i skolene for å spare til koronatiltak

Det er bare å holde ut. Koronapandemien har tatt seg opp igjen. Vi er nesten der vi var i mars.

Den gangen slo myndighetene hardt til nærmest i blinde. De traff heldigvis. Viruset ble slått ned. Dessverre kom det tilbake. Denne uka slo regjeringen og byrådet til på nytt.

I Oslo er hjemmekontor blitt påbudt. Vi skal ikke være mer enn familien og fem personer til i privat selskap. I løpet av uka må vi ikke møte mer enn ti personer. Munnbind er påbudt på trikk, buss, T-bane, barer og offentlig sted. Ellers gjelder det samme gamle om å holde avstand (meteren), vaske hendene og være hjemme når man er syk.

Verre er det ikke. Likevel er det mange som har blitt sure.

De sier de ikke skjønner reglene og hvorfor vi skal ha dem. Man er temmelig svak i hoderegning hvis man ikke kan telle til fem eller ti. Det er nesten utrolig at grinebiterne ikke har fått med seg at koronaen er livsfarlig. Sammenlignet med alle andre land er Norge i en gunstig situasjon. Det skyldes at vi lever i et langstrakt land der folk ikke bor tett. Men først og fremst kommer det av at vi har oppgående helsemyndigheter som kjenner sin besøkelsestid. Bedre føre var enn etter snar.

Den politiske oppslutningen om tiltakene er ikke så sterk som den var.

Opposisjonen har begynt å røre på seg. De vil at Stortinget skal involveres mer. Det er et rimelig demokratisk krav som statsminister Erna Solberg og helseminister Bent Høie bør etterkomme. De står fram som «solkonger» en gang uka og forteller folket hva de mener folket har krav på å få vite. En vennlig innstilt presse stiller noen ufarlige spørsmål.

Regjeringen burde kutte noen av pressekonferansene og i stedet gå til Stortinget for å få bred politisk oppslutning om tiltakene. Pressekonferanser innkaller man til når man har noe viktig å meddele offentligheten. De var en suksess for regjeringen i starten. Nå er de i ferd med å bli en klamp om foten.

Koronapandemien har lagt en klam hånd over arbeidet i Stortinget.

Les også: Oppfordrer barn til å feire halloween

Arbeidet med statsbudsjettet for neste år går riktig nok som det skal. Men det spruter ikke av prosessen. Støttepartiet Frp vil ikke utfordre regjeringen på en måte som kan føre til regjeringskrise.

Det vil ikke bli forstått av velgerne i en tid der koronaen demper den økonomiske aktiviteten i de fleste bransjer. Landet har en arbeidsløshet som vi ikke har hatt siden mellomkrigstida.

Kommunene sliter økonomisk. Torsdag fortalte kommunalminister Nikolai Astrup (H) på en pressekonferanse at regjeringen setter av 7,3 milliarder kroner ekstra til kommunene på 2021-budsjettet for å dekke ekstraordinære koronautgifter i første halvår i år. Det vil gli lett gjennom behandlingen i Stortinget. Spørsmålet er om ikke opposisjonen vil kreve mer. Pandemien har så langt kostet veldig mye. Neste år kan det bli mer.

Arne Strand

Arne Strand

Politisk kommentator i Dagsavisen