Kommentar

Sterk språkbruk

«Hva f …» «Helvete!» Det gikk hett for seg på twitterkontoen til kulturminister Abid Raja denne uka.

Etter hvert modererte han seg til det lettere sensurerte «%£€€*%£#», men innrømmet at «filler’n, søren og pokker strekker liksom ikke til».

Dette var ikke etter at regjeringen han sitter i opprettholdt støtten til den muslimfiendtlige tenketanken Human Rights Service. Det er i praksis den forrige regjeringen som sørger for dette, med Høyres omtanke for sine foretrukne partnere i Fremskrittspartiet.

Nei, Rajas kommentarer kom under landskampen i fotball torsdag.

Les også: En oppskrift på økende forakt

Han var oppgitt over TV-leverandøren som sviktet når det gjaldt som mest, og etter hvert var det resultatet av kampen det gikk ut over.

De samme uttrykkene var nok vanlige i de tusen hjem samtidig. Vi er bare ikke vant til at kulturministre uttaler seg sånn. Åse Kleveland, Valgerd Svarstad Haugland, ikke engang Trond Giske har noen gang offentlig sagt «%£€€*%£#».

En gang fikk jeg under sterk redaksjonell tvil antatt en sak om at to republikanske medlemmer av den amerikanske kongressen foreslo en klart definert lov mot grov ordbruk på radio og TV.

De ville totalforby disse ordene i all kringkasting: shit, piss, fuck, cunt, cocksucker, motherfucker og asshole.

Les også: Det store sviket

Om man bare ikke brukte disse ordene kunne man være så ufin som helst mot andre. Det er bare derfor du aldri hører så eksplisitt tale fra Donald Trump.

Vi er ganske nazi på nettopp det området, sa Erna Solberg om lederlønninger i staten, fra Stortingets talerstol forleden. Hun ble klubbet ned av stortingspresidenten for å ha brukt for lang tid på å si det. Sånn fikk endelig Sylvi Listhaug anledning til å si at hun «ikke ville valgt de ordene».

Politikere kan si hva de vil, bare de ikke banner.

Les også: Når presset tar overhånd

Per-Willy Amundsen, en gang Solbergs høyt betrodde justisminister, der har dere en mann som er ren og pen i språket, men som ellers tillater seg å komme med nesten hva som helst. Som etter at et sentralt medlem av den høyreekstremistiske organisasjonen SIAN ble funnet død i sitt hjem:

«Hatet fra ekstremvenstre må tas på alvor. Man kan mene hva man vil om SIAN, men alle har rett til frie ytringer. Derfor forventer jeg at politiet setter inn alle nødvendige ressurser for å oppklare saken. Voldsvenstre er en fare for demokratiet», skrev Amundsen på Facebook.

Dødsårsaken er fortsatt ikke offentlig kjent, men VG melder nå at den avdøde skal ha oppbevart store mengder narkotika hjemme, og at narkotikaen nå var borte.

«Jeg håper i det lengste at dette ikke er et politisk motivert drap», skrev Amundsen for ordens skyld til slutt i innlegget sitt. Det kan se ut som hans bønner er hørt. En PST-rapport pekte i fjor på rusmisbruk og kriminalitet som fellestrekk for mange på den ytterste høyrefløyen. Jeg håper i det lengste at dette ikke gjelder Per-Willy Amundsen.

Les også: «Fire dager i høstferien viste seg å ha vært som hele koronaåret 2020 på speed»

(Dette er Dagsavisens Innfall-spalte. Spor av satire og sarkasme kan forekomme)

Nyeste fra Dagsavisen.no: