Kommentar

Donald Trump – fra president til pasient

Presidenten er rammet av sin egen politikk.

U.S. President Donald Trump works in a conference room while receiving treatment after testing positive for the coronavirus disease (COVID-19) at Walter Reed National Military Medical Center in Bethesda, Maryland, U.S. October 3, 2020. Joyce N. Boghosia/The White House/Handout via REUTERS  ATTENTION EDITORS - THIS IMAGE HAS BEEN SUPPLIED BY A THIRD PARTY.
Dette er et debattinnlegg som gir uttrykk for skribentens holdninger og meninger. Du kan sende inn debattinnlegg til debatt@dagsavisen.no.

Når USAs president rammes av en potensielt dødelig sykdom er det ikke bare en valgkamp og et enkelt menneskes helse som står på spill. I USA gjelder det nasjonens sikkerhet og dermed også sikkerheten til de nasjoner USA er i allianse med.

Dette preger den nervøse og opphetede stemningen som ble utløst ved meldingen natt til fredag om at Donald Trump har testet positivt for Covid-19. Trump har i dagene etterpå ikke gitt fra seg embetsutførelsen slik han kan ifølge det 25. grunnlovstillegget. I det lengste vil han ikke sette seg selv ut av spill og overlate roret til visepresident Mike Pence.

For USAs rivaler på den internasjonale scenen kan presidentens svekkelse invitere til å sette landets beslutningsevne og beredskap på prøve. Land som Nord-Korea og Iran kan lett fristes til å fremme egne nasjonale interesser for å teste supermakten.

Kina og Russland vil trolig tenke seg vel om i denne situasjonen. Den kan bli for farlig. Derimot vil de lett kunne påvirke amerikansk opinion gjennom desinformasjon og digitale revestreker. Det har vært gjort før både i denne valgkampen og tidligere.

Les mer: «Tidenes oktoberoverraskelse»: Slik kan Trumps koronasmitte slå ut politisk

Situasjonen kompliseres dramatisk ved at man ikke kan stole på meldingene fra Trumps omgivelser, verken de medisinske eller de politiske. Presidentens hang til usannheter, forvrengninger og konspiratoriske påstander later til å ha gjennomsyret hele kretsen rundt ham i en slik grad at amerikanske nyhetsmedier offentliggjør informasjonen med en stjerne merket «upålitelig». Lørdag meldte legene at Trump var i god bedring, mens presidentens egen kabinettsjef Mark Meadows uttalte at tilstanden var alvorlig og at de neste 48 timer ville bli kritiske.

Fraværet av pålitelig, verifiserbar og åpen informasjon er i ferd med å forkludre og forvirre en seriøs vurdering av tilstanden, ikke bare den helsemessige, men i enda større grad den politiske og sikkerhetsmessige. Det er faktisk ikke bare Donald Trump som er rammet av sykdommen, men også et betydelig antall av hans medarbeidere og politiske allierte, blant dem rådgiver Hope Hicks, valgkampleder Bill Stepien og tre republikanske senatorer.

Det siste reiser spørsmålet om Senatets godkjennelse av Amy Coney Barrett som Høyesterettsdommer kan gjennomføres før valget.

Les denne: Tror høyesterett kan måtte gripe inn og avgjøre valget

Ett ord er dekkende for tilstanden på høyeste hold i USA: Kaos. Det skyldes ikke tilfeldigheter. Donald Trump har dyrket kaos som et middel til å skaffe seg selv maktpolitisk albuerom og dominans i den offentlige meningsutvekslingen, hvis man kan bruke et så fornemt uttrykk om hans offentlige ytringer.

Kaoset har utviklet seg til fullkommenhet under koronapandemien. Gang på gang har presidenten personlig underkjent de faglige råd fra medisinske rådgivere, og han har i full offentlighet hånet personer som følger ekspertenes anbefaling av munnbind. Særlig har hans motstander i presidentvalgkampen Joe Biden måttet unngjelde, senest i debatten for en uke siden.

Les også denne: Hva kan gå galt 3. november? 

Det finnes ingen grunn til å fryde seg over presidentens sykdom. Men den er symptomatisk for en medisinsk og politisk utvikling som Trump selv har orkestrert, og det gjør situasjonen langt mer alvorlig enn om Covid-19 hadde rammet ved en ren tilfeldighet.

Supermakten USA har bevisst og ryggesløst vært ledet inn i en pandemi med mer enn sju millioner smittede og over 200.000 døde. Smitten og dødstallene ville etter alt å dømme ha vært mindre omfattende dersom presidenten selv hadde gått i bresjen for de faglige tiltakene som helseekspertene har anbefalt, kanskje særlig bruk av munnbind.

Nå er den mest beskyttede person blant 330 millioner innbyggere rammet av sykdommen. De helsemessige konsekvenser for presidenten er i skrivende stund usikre. Det eneste sikre er at presidenten er rammet av sin egen politikk. Hans inkompetanse som leder av nasjonen er avdekket og avslørt for alle som våger å holde øynene åpne.

Når Trump nå har skiftet rolle fra president til pasient betyr det ikke at han vil være ute av spill ved valget. Den første lammelsen i valgkampen etter sykdomsutbruddet vil gi seg dersom ikke helsetilstanden forverres dramatisk. Biden-kampanjen har ut fra hensyn til Førstefamilien stilt TV-annonser med angrep på Trump i bero, uten å gjøre det til en erklært strategi.

I det øyeblikk Trumps egen valgkampanje fortsetter angrepene på Biden, vil demningen briste. Det kan herske tvil om våpenstillstanden vil vare særlig lenge. Trumps sykdom vil skaffe ham menneskelig sympati blant flertallet av amerikanere, men denne sympatien lar seg ikke uten videre omsette i stemmer ved valget. Dertil er presidentens personlige ansvar for koronasituasjonen for alvorlig og tyngende.

Hold deg oppdatert: Få nyhetsbrev fra Dagsavisen

Presidentens opptreden gjennom valgkampen har bidratt til å skape kaos. Kaos om landets tilstand. Kaos om legitimiteten i demokratiske prosesser. Kaos om stemmerett og selve valgsystemet. Han vil nekte å godta et valgnederlag. Eller med hans egne ord om Biden skulle vinne: «Det vil ikke bli noe skifte, bare en fortsettelse».

Trump nekter å svare på spørsmålet om det vil bli en fredelig overgang dersom Biden vinner. Han vil ikke ta avstand fra ytterliggående grupper som kjemper for hvitt overherredømme i USA. «Proud Boys» er av det føderale politiet FBI stemplet som en ekstremistgruppe. I valgdebatten fikk «Proud Boys» denne direkte oppfordringen fra landets president: «Stand back. And stand by». Hold dere i bakgrunnen og vær beredt.

Beredt til hva? Dette er en gruppe som har gateterror som sin favorittøvelse.

Kaoset vil neppe ebbe ut på valgdagen. Selv om Donald Trumps uttalelser skulle vise seg å være kun egosentrisk bravado, blir de ikke mindre alvorlige av den grunn. Grupper som «Proud Boys» har fått et godkjennende nikk fra landets leder til å ta situasjonen i egne hender. Trafikken på internett i bakkant av denne uttalelsen på direktesendt TV, viser at bifallet var oppfattet.

En del av Trumps partifeller i Kongressen har distansert seg fra hans taushet om hvitt overherredømme og hans fravær av garanti for et fredelig skifte dersom Biden vinner. Men fra det republikanske grunnfjellet som støtter Trump uansett kommer ingen slike reservasjoner.

Kaoset er neppe slutt ved selve valget. Går det riktig ille, med et resultat som presidenten bestrider og vil underkjenne, kan kaoset bli langt verre. Derfor er dagens tilstand et sikkerhetspolitisk varsel som det er all grunn til å ta alvorlig.

PS! Du leser nå en åpen artikkel. For å få tilgang til alt innhold fra Dagsavisen, se våre abonnementstilbud her.

Hør Dagsavisens podkast i samarbeid med AmerikanskPolitikk.no: Trump med korona og et blikk mot VP-debatten.