Kommentar

Vekkelsesmøtet uteble

Fremstår Biden/Harris kristelige nok til å kunne hamle opp med Trump/Pence?

FILE PHOTO: Democratic presidential candidate and former Vice President Joe Biden and U.S. Senator and Democratic candidate for Vice President Kamala Harris celebrate after Joe Biden accepted the 2020 Democratic presidential nomination during the 4th and final night of the 2020 Democratic National ConventioN U.S. August 20, 2020. REUTERS/Kevin Lamarque/File Photo
Dette er et debattinnlegg som gir uttrykk for skribentens holdninger og meninger. Du kan sende inn debattinnlegg til debatt@dagsavisen.no.

Demokratenes nominasjonsmøte i Milwaukee i Wisconsin i forrige uke ble ikke det vekkelsesmøtet Joseph Biden og Kamala Harris kan trenge. Donald Trumps svake håndtering av koronapandemien er utfordrernes sterkeste kort, men covid-19 stakk også kjepper i hjulene for Demokratene.

Det blir ikke mye fest og varig valgstemning ut av et digitalt møte.

Bidens kampanjefolk gjorde sitt beste ut av situasjonen. Men en solid ledelse på meningsmålingene hamrer de inn et budskap om at det er grunn til å så tvil om Donald Trumps lederegenskaper. Michelle Obamas tale var den mest kraftfulle.

Les også: – Alle skal være velkommen, uansett hvordan vi ser ut, hvor vi kommer fra eller hvem vi elsker

Det som kanskje ikke ble lagt så mye merke til på nominasjonsmøtet, var anstrengelsene som ble gjort for å skape en sterkest mulig kristelig bilde av Biden/Harris. Her fikk Biden hjelp av fremstående republikanere.

Den profilerte politikeren John Kasich er av dem som ikke støtter Trump, og han omtalte Biden som «en god mann, en troens mann».

Slike ord fra Republikanernes leir er gull verdt, og får sikkert Donald Trump til å skjære tenner. Han vet at oppslutningen fra kristne grupperinger sikret ham seieren i 2016 og håper på en gjentakelse i 2020.

At motkandidaten også fremstilles som kristelig patent, gagner ikke Trump.

Selv om sekulariseringen tiltar i USA, er religion fortsatt en viktig politisk faktor. Å erklære seg som ikke-troende vil være selvmord for kandidater som vil nå helt fram til Det hvite hus.

Slik har det alltid vært i USA, og med Trump/Pence som motstandere er det blitt enda viktigere å fremstå med tydelighet på dette området.

Les også: Ekspert advarer – tror ikke målingene fanger opp Trumps fulle støtte

Det indre troslivet til Joe Biden og Kamala Harris vet vi lite om, men uansett kan ikke Biden-kampanjen tillate seg å neglisjere de troende velgerne. Metodisten Hillary Clinton maktet ikke i 2016 å overbevise de hvite evangelikale kristne om at hun hadde en tydelig nok kristen forankring.

Det er ikke bare Donald Trump de slåss mot. Visepresident Mike Pence kan igjen vise seg å bli et godt kort for Trump. For mange amerikanere er han den av de fire som har den sterkeste og tydeligste trosbekjennelsen.

Trump og Pence har også den fordel at hvite evangelikale velgere vanligvis flokker seg om republikanske kandidater.

Dette er dypt forankrede holdninger som ikke er lette å endre på, men Demokratene har ikke gitt opp kampen om å få større oppslutning fra denne viktige velgergruppen. Strategien er å fremstille Joe Biden som et fint menneske – en som har hatt evne til å takle stor motgang i livet.

Han maktet å reise seg etter bilulykken der kone og datter døde. For mange amerikanere viser det en styrke som en president bør ha. Når denne kraften knyttes opp til troen på Gud, blir det enda bedre for mange velgere.

Les også: – Donald Trump kan ikke fordra denne situasjonen

Det er langt vanskeligere å skape en sterk trosprofil av venstreliberale Kamala Harris.

Hun er neppe den som får hvite evangelikale velgere til å flytte seg over på Demokratenes side.

Hvordan velgerne ser på de to mulige visepresidentene, skal ikke undervurderes. Når hovedkandidatene begge er godt opp i 70-årene, vil egenskapene til visepresidentkandidatene bli enda sterkere vektlagt.

Denne kampen handler om mer enn religion, men denne delen av USAs politiske virkelighet skal aldri undervurderes.

I en serie av nedslående meldinger for Donald Trump, kan han glede seg over denne muligheten. Mike Pence vil kanskje bli et enda sterkere kort i 2020 enn i 2016, uansett hvor tilbaketrukket han har vært gjennom fire år.

«So help me God» er fortsatt brennende aktuelt i USA.