Kommentar

Høyre fortsatt størst

Høyre er i juni større enn Ap for tredje måned på rad.

Dette er et debattinnlegg som gir uttrykk for skribentens holdninger og meninger. Du kan sende inn debattinnlegg til debatt@dagsavisen.no.

Gjennomsnittet av alle meningsmålingene fra Poll of polls gir Høyre 25 prosent og Ap 24,2 prosent. Begge partier går tilbake med 1,7 prosentpoeng sammenlignet med snittet i mai. Koronaeffekten som ga statsminister Erna Solberg et kraftig løft på meningsmålingene, kan være over.

I juni er det Frp som løfter seg.

Les også: Solberg lover mer permittering – men bare hvis jobbkrise vedvarer

Partiet går fram fra 9,9 prosent i mai til 11,6 prosent i juni. Partiet er snart tilbake på det nivået det var før det brøt ut av regjeringen i januar.

For KrF og Venstre er situasjonen like dyster som før. Helt siden stortingsvalget har de strevet med å nå sperregrensen på 4 prosent. Nå sliter de med å komme over tregrensen. Snittet for KrF i juni er 3,6 prosent. Partiet har ikke kommet seg etter slaget om bioteknologiloven som det tapte. Venstre har lagt seg til rette på 3 prosent.

Kampen om iskanten som Venstre påstår partiet vant, har ikke gjort inntrykk på velgerne.

Det gjør heller ikke noe godt inntrykk at Venstre er uten en fungerende ledelse. Det står så dårlig til med Venstre at partiet ikke klarte å arrangere den tradisjonelle pressekonferansen da Stortinget tok sommerferie.

Verre blir det når kampen om ledervervene spisser seg til. Det er mange som kjemper om beina: Sveinung Rotevatn, Iselin Nybø, Guri Melbye, Abid Raja og en haug med andre folk utenfor regjeringsapparatet. V

enstre skal være fornøyd hvis det klarer å bite seg fast på tregrensen.

Mens Ap gjør det dårlig i juni gjør SV det rimelig bra og får 7,2 prosent. Sp står på stedet hvil med 14,1 prosent. MDG går fram til 5,2 prosent og Rødt er fram til 4,6 prosent.

Det borgerlige flertallet går tapt hvis valgresultatet blir som snittet av junitallene. Regjeringspartiene og Frp hadde fått 71 mandater og den rødgrønne opposisjonen 98 mandater.

Flertallet for en regjering av Ap, SV og Sp gikk derimot tapt i juni.

Til sammen får de tre partiene 81 mandater. De trenger 85 for flertall. Støres mindretallsregjering måtte derfor ha forhandlet seg til parlamentarisk støtte fra enten MDG eller Rødt.

Les også: – I forrige uke sto Frp last og brast med Høyre om å si nei. Men når Stortinget tar ferie, snur de

Vil han det? Ved forrige valg ekskluderte Støre MDG og Rødt fra det sosialdemokratiske selskap. MDG var for grønt og Rødt var for rødt. Etter valget kan Støre bli nødt til å krype til korset og akseptere MDG og Rødt som partier det er mulig å gjøre avtaler med.

Til tross for solid flertall for den rødgrønne opposisjonen har det dukket opp et nytt hinder for Støres vei til makten. «100 åringen» Trygve Slagsvold Vedum oppfører seg som en unge i trassalderen. Han vil bare sitte i regjering med Ap. Det er urealistisk. Støre må be Vedum om å slutte rekkene. Den lange valgkampen er i gang.

PS! Du leser nå en åpen artikkel fra Dagsavisen. For å få tilgang til alt innhold, se våre abonnementstilbud her.

Arne Strand

Politisk kommentator i Dagsavisen