Kommentar

Hauken har landet

Mens statuene fortsetter å falle i USA, publiseres atter et sørgelig kapittel i historien om Donald Trump.

Dette er et debattinnlegg som gir uttrykk for skribentens holdninger og meninger. Du kan sende inn debattinnlegg til debatt@dagsavisen.no.

«Jeg kunne bare ikke tro at det var så ille som de sa – og som det viste seg å være», sa John Bolton mandag på spørsmål om hvorfor han sa ja til jobben som Trumps nasjonale sikkerhetsrådgiver.

Tirsdag var presidentens tidligere sikkerhetsrådgivers bok i salg.

Les også: Bolton tror Kim Jong-un ler seg skakk av Donald Trump

«The Room Where It Happened» er tittelen på verket der Bolton utleverer sin tidligere sjef. Coveret prydes med en oval sirkel som illustrerer det berømte kontoret i Washington.

Hauken Bolton lander tungt med skarpe klør på spurven Trump.

Bolton er altså mannen som i september i fjor fikk sparken som Trumps mest intime rådgiver i nasjonale sikkerhetsspørsmål. Han hevder selv at han gikk av, mens Trump selvsagt mener han fikk et tupp bak. Da han fikk jobben var han tredjemann på et drøyt år etter at Michael Flynn ble tatt for samarbeid med russerne og den myndige generalen H.R. McMaster fikk sparken.

Med Bolton på plass ved Trumps side var det all mulig grunn til uro.

Bolton er en såkalt hauk i politikken, altså en som ser krig som den beste løsningen. Han hadde tidligere rådført to blad Bush og Reagan, og konfliktene med Nord-Korea og Iran kunne med Boltons hviskende ord med letthet blusse opp.

Der Trump mangler både strategi og filosofi, han mangler heldigvis i det store og hele noe som ligner på en plan, har Bolton klare visjoner for USAs rolle i verden.

Det kunne gått helt galt. Og derfor skrev vi på lederplass da Bolton fikk sparken etter 17 måneder i jobben: «En farligere nasjonal sikkerhetsrådgiver enn Bolton er det knapt mulig å oppdrive. Og Trump har med avsettelsen sagt at Boltons linje var for heftig. Det er et godt tegn. Med Bolton på historiens hylle, kan vi alle føle oss litt tryggere».

Det gjenstår å se om 71 år gamle Bolton er ute av gamet, men sikkert er det at hans bok om Trump ikke har skaffet ham nye venner. Venstresiden vil ramme ham for ikke å ha tatt oppgjøret før og bidratt til riksrettsprosessen mot Trump.

Og sladring for dollar er det ingen som liker. Hans egne på høyresiden vil se ham som en forræder.

Kanskje var dette hans siste lønningsdag. Han skal ha fått rundt 20 millioner kroner for å skrive bok om sine måneder med Trump.

I motsetning til andre Trump-avslørende bøker med anonyme kilder og forfattere som ikke har vært til stede, er «The Room Where It Happened» basert på én førstehåndskilde som har lang erfaring fra Det hvite hus.

Bolton er farlig, men han er troverdig.

Les også: Bolton om krise under toppmøte: Trump ville true med å gå ut av Nato

Ikke minst fordi han er beryktet for å ta presise notater. At boka er til å stole på, er et faktum uavhengig av spekulasjoner om Boltons motivasjon.

Som med alle kontroversielle bøker i vår tid, er de fleste godbitene for lengst utporsjonert til mediene.

Klikkvennlige pinligheter som at Trump ba Kinas president Xi om hjelp til å vinne høstens valg, om at Putin «spiller på Trump som ei fele» og om at Trump syns ideen om å invadere Venezuela var «cool».

For ikke å snakke om at verdens mektigste mann trodde Finland var underordnet Russland, at han ikke visste at Storbritannia har atomvåpen eller at han lovet Erdogan å «take care of things», skulle det gå tyrkeren ille på hjemmebane.

Vi har sett intervjuer med Bolton der han forteller at Trump sjelden eller aldri leser et eneste notat, at han var «rystende dårlig informert om hvordan lede Det hvite hus», og at det eneste Donald Trump bryr seg om er Donald Trump.

Bolton sier det rett ut: Trump er uegnet som president. Vel, dette overrasker jo ikke.

I en normalsituasjon, med en normal president, ville hver side i boka hatt skandaløst innhold. Men det eneste som virkelig sjokkerer med opplysningene, er hvor lite de sjokkerer. Selv ikke fakta eller påstander om at Trump driver en rent korrupt utenrikspolitikk som om USA var ei lita sjappe på Manhattan, overrasker.

Det er rett og slett ingenting Donald Trump kan gjøre eller si som virkelig opprører noen.

Likevel har Trumps folk jobbet hardt for å få stoppet utgivelsen. Så sent som i forrige uke forsøkte Det hvite hus å få stoppet den av hensyn til nasjonal sikkerhet.

John Bolton hadde tross alt vært Trumps fremste sikkerhetsrådgiver, og utlevering av opplysninger kunne bryte med inngåtte avtaler, ifølge Justisdepartementet. «Boka vil føre til uopprettelig skade», skrev departementet i sin klage. Men en føderal dommer avviste dette. Og nå er boka her.

Like lite egnet til å sjokkere leseren som den er til å gjøre uopprettelig skade på USA.

Les også: Dommer avviser Trumps forsøk på å stanse John Boltons bok

Men den er mer enn egnet til å egge opp en president nå uten annet driv enn eget ego. Desperasjonen må piple inn i en president som ikke på noen måling av oppslutning, popularitet eller «job approval» har hatt støtte fra over halve folket.

Selv ikke den mest innbitte livsløgner kan være upåvirket. Helsa hans blir stadig oftere et tema. Valgmøtet i Tulsa på lørdag ble en fiasko med 6200 mennesker i salen. Avstanden til demokratenes Joe Biden blir stadig større.

En ukegammel måling fra CNN viste at Trump nå ligger 14 prosentpoeng etter. Opptøyene fortsetter, statuene faller og koronaen er ikke under kontroll. Alt han har i arsenalet, er galskap. Og muligheten for å bestride høstens valgresultat.

Alle som har sett bildene av Trump på plenen til Det hvite hus lørdag natt, på vei ut av helikopteret, må se det samme: En slagen mann på vei hjem fra en fest som er over. Bildet manglet bare at han hadde John Boltons bok under armen.

PS! Du leser nå en åpen artikkel fra Dagsavisen. For å få tilgang til alt innhold, se våre abonnementstilbud her.

Mer fra: Kommentar