Kommentar

Mistillit som dreper

Land med stor tillit mellom ledelse og befolkning håndterer koronapandemien rimelig bra. I et land hvor tillit er tilnærmet fraværende, går det fryktelig galt.

Mistilliten i USA er så stor at den regelrett truer demokratiet. Som en blind kjempe på vei mot undergangen.

Og den forsterkes nå fra dag til dag av en sykt forfengelig, selvopptatt og innbilsk president.

Splittelsen i den amerikanske befolkningen er dypere enn noen gang. I ren egeninteresse slår Donald Trump bevisst nye kiler mellom befolkningsgrupper. Trump forsøker metodisk å diskreditere sine kritikere og motstandere med alle midler, men med ett unntak: Fakta.

Ingen land i verden har så mange døde som følge av koronapandemien som USA. Mer enn 110.000 har til nå mistet livet, og tallet på døde stiger fortsatt kraftig, selv om spredningen har avtatt noe.

Trolig er tallet på både syke og døde langt høyere enn statistikken viser fordi USA har et dysfunksjonelt helsestell.

Les også: Akkurat da hele New York var i ferd med å stenge ned i mars, begynte finansmannen Tomas Humhreys å føle seg syk (+)

Bare de som har råd til de ekstremt kostbare helseforsikringene blir godt tatt vare på. Den som oppsøker akuttmottaket på et amerikansk sykehus blir ikke spurt om hva som feiler dem, men avkreves først gyldig forsikring.

USA er det eneste av alle velstående demokratier hvor et betydelig antall velgere innbitt kjemper mot et helsesystem som omfatter alle.

Resultatet er at mange syke ikke for sitt bare liv våger å oppsøke lege eller sykehus for å få konstatert om de kan ha blitt smittet av korona. De vet at kostnadene kan bli uoverkommelige. Det de risikerer, er personlig konkurs for seg selv og familien med tap av hus og hjem.

President Barack Obama prøvde å gjøre noe med disse problemene. Han fikk også til en slags start på offentlige helsetjenester. Men Donald Trump har gjort sitt beste for å rive ned det lille Obama fikk til.

Les også denne: «Mange redde amerikanere går og venter på et statskupp»

Mangel på tillit er også den viktigste årsaken til det enorme omfanget av politivold i USA. Splittelse, mistillit og den frykt dette skaper, har ført til at amerikanerne bevæpner seg.

Den uhyggelige mengden skytevåpen gjør at politiet vet at de når som helst kan bli møtt av skarpe skudd. Dette gjør noe med mentaliteten.

Frykt utløser overdreven bruk av vold, også overfor ubevæpnede personer. Som George Floyd.

Men under ligger i tillegg rasismen, som fortsatt er meget utbredt. Det gjør inntrykk å lese om en svart mann som ikke våger å gå ut på gata i sitt overveiende hvite boligstrøk uten at hans lille datter holder ham i hånden.

Alene oppfattes han som en trussel, bare med barnet ved sin side blir han ufarliggjort.

I flere delstater har lokale myndigheter forsøkt å stenge ned for å begrense spredningen av smitte. De har fått minimal støtte fra presidenten. Det har kommet til voldsomme demonstrasjoner mot de smittetiltakene som er gjort, og som har rammet arbeidsplasser.

Det har gått lengst i staten Michigans hovedstad Lansing hvor guvernør Gretchen Whitmer er truet på livet med krav om lynsjing og forslag på sosiale medier om spleising på leiemorder.

En gruppe tungt bevæpnede demonstranter tok seg inn i delstatsparlamentet i Lansing og stoppet den demokratiske behandlingen av koronatiltakene.

I et sivilisert land ville de med rette blitt arrestert og tiltalt for terror. Men USAs president Trump karakteriserte dem som «gode folk».

Gatene fylles nå av folk som demonstrerer mot rasisme, politivold og økende forskjeller. I Trumps øyne er det disse som er terrorister.

Les mer: 17-åringen ble drept da han skulle kjøpe godteri. Slik startet en hel bevegelse (+)

I USA er det nå 40 millioner arbeidsløse. Det er nærliggende å sammenligne med krisen på 1930-tallet. Problemet i USA er mangelen på et forsvarlig sikkerhetsnett. Det finnes unntak. Men de fleste som mister jobben, mister alt, kan hende også helseforsikringen, og overlates helt til seg selv og sine. Det som finnes, er privat veldedighet. Den som kommer i nød, er nødt til å gå en ydmykende tiggergang for å få utlevert en pose med matvarer eller en tallerken suppe.

For et egentlig rikt og velstående land som USA er dette så langt fra en velferdsstat som det er mulig å komme.

Donald Trumps håndtering av pandemien har vært elendig. Først bagatelliserte han. Mente at dette ville gå over av seg selv og at tiltak for smittevern var unødvendig. Siden kom noen helt sprø forslag om å drikke klor eller annen desinfiserende væske. Selv skal han ha spist malariapiller, som har alvorlige bivirkninger og i alle fall ikke virker mot koronaviruset.

Hold deg oppdatert: Få nyhetsbrev fra Dagsavisen

Når nå kritikken mot ham øker, har han forsøkt de merkverdigste avledningsmanøvrer. Blant annet med såkalt «Obamagate», der Obama anklages for forsøk på å sabotere Trumps valgkamp i 2016.

Påstander så fjernt fra enhver troverdighet at bare de mest sveiseblinde Trump-tilhengere kan ta dem alvorlig.

Donald Trump mister nå støtte også blant sine egne republikanere. Trengt opp i et hjørne, kan han bli farlig. Det spekuleres allerede i om han vil forsøke å sabotere presidentvalget til høsten, eventuelt underkjenne resultatet med falske påstander om valgfusk. Det vil være et regelrett statskupp.

Men USA er et veletablert demokrati hvor maktfordelingsprinsippet har vært holdt hellig. Selv om Trump til nå har kunnet nyte godt av et flertall både i Senatet og i Høyesterett, kan dette være å gå for langt. Det er i alle fall lov å håpe.

Følg Dagsavisen på Facebook!

Nyeste fra Dagsavisen.no: