Kommentar

Hva om alle sender et familiemedlem?

INNFALL: Kanskje Sophie Elise faktisk er inne på noe?

Jan Olav Isachsen (51), pappa og manager, er også Sophie Elises offisielle pressetalsmann. Når noen beskylder Sophie Elise for å være «manipulerende» og «Norges farligste forbilde», rykker pappaen ut. «Det er bare tøv!» sier pappa til TV2.no.

I det siste har Sophie Elises pappa også begynt å dukke opp i TV- og radiodebatter – i hennes sted. På sindig og rolig vis har han forsvart henne i Debatten på NRK og nå denne uka i Dagsnytt Atten.

Sophie Elise er 25 år gammel, og omtales som en viktig påvirker og samfunnsdebattant. Men når noen inviterer samfunnsdebattanten til debatt, sender hun altså pappaen sin.

Men kanskje Sophie Elise faktisk er inne på noe? Kanskje hun gjør nybrottsarbeid, kanskje hun er i ferd med å skape en ny trend? Det er jo faktisk mulig at samfunnsdebattene hadde blitt mye mer spennende om landets debattanter sendte foreldrene sine i stedet. Ja: Hvordan ville det være om alle gjorde som Sophie Elise?

Man kan jo bli ganske lei av alle de trøtte, vanlige politikertypene vi ser hele tida. Du vet: Siv Jensen, Trygve Slagsvold Vedum, alle disse «usual suspects».

Tenk hvis det ble sånn at programlederen i Dagsnytt Atten eller Debatten måtte komme med en kort orientering før hver sending: «Velkommen til ettermiddagens debatt! Nok en gang er altså Siv Jensen og Trygve Slagsvold Vedum i klinsj. Jensen har kalt Vedum for «villmann» og «en mann i full panikk», mens Vedum sier Frp-politikere som Jensen er «bortskjemte» og «utakknemlige». For Siv Jensen stiller hennes mor Monica, mens Trygve Slagsvold Vedum som vanlig sender pappaen sin, Trond. Kjør debatt!»

Det kunne faktisk blitt en underholdende og kanskje også oppklarende debatt. For hvem kjenner vel Siv Jensen og Trygve Slagsvold Vedum bedre enn deres egne foreldre, som har fulgt dem siden de var små?

Ingen vet vel bedre om Siv Jensen virkelig er «bortskjemt», enn hennes egen mor? Og om det var slik at Trygve Slagsvold Vedum var slik en «villmann» – dette vet vel faren hans alt om? Om noen skulle savne Vedums berømte latter, så ler jo faren hans på akkurat samme vis. (Vedum har selv sagt at han har arvet latteren sin fra ham).

Etter hvert som man utvidet dette systemet til å gjelde de store debattene, vil TV-studioene snart bli så stuvende fulle av pratsomme mødre og fedre at det ikke blir ørens lyd å få. De godt voksne samfunnsdebattantene og politikerne som ikke har foreldre i live, kan sende en annen voksen de stoler på.

En eldre søster eller bror, kanskje. Går ikke det heller, får man lete lenger ut i slekta. En dag kommer det nok en beskjed fra SMK: «Statsministeren har dessverre ikke anledning til å stille til debatt i dag. Men fetteren hennes kommer!»

Nyeste fra Dagsavisen.no: