Kommentar

Støre vil ha tilbake ledertrøya

Solbergs dramatiske havari er en gavepakke til Ap.

Høyre har ingen grunn til å være fornøyd med regjeringsendringene. Det oste da også misnøye av den superkorte redegjørelsen statsminister Erna Solberg ga Stortinget tirsdag.

Hovedbudskapet var at trepartiregjeringen skal styre på regjeringsplattformen til den havarerte firepartiregjeringen. Statsministeren hadde en unik mulighet til å informere Stortinget og det norske folk om hva hun vil med sin fjerde regjeringsvariant.

Hun brukte den ikke. Til NTB sa hun at den store redegjørelsesdebatten hadde Stortinget i fjor. Det var et tydelig tegn på at hun ønsker seg tilbake til tida da hun og Siv Jensen spilte på samme lag.

Kommentar: Hva ville Solberg si? Ingenting. Bokstavlig talt ingen ting

Statsminister Erna Solberg vil gå inn i valgkampen uten et troverdig regjeringsalternativ. Hun regjerer på Siv Jensens nåde.

Hvis ikke Siv ombestemmer seg og sier klart og tydelig fra om at Frp vil støtte en regjering av Høyre, Venstre og KrF etter valget, er Erna Solberg sjanseløs med sitt nåværende regjeringsmannskap.

I øyeblikket er det ingen ting som tyder på at Siv Jensen vil tenke slike tanker. Frp er tydeligvis låst fast til doktrinen om at partiet ikke vil være støtteparti for en regjering Frp ikke er med i.

Erna Solbergs store prosjekt med en bred borgerlig samling er lagt i grus. Solberg ble ingen ny John Lyng. Han samlet på 1960-tallet de daværende fire borgerlige partiene.

Flertallsregjeringen med Per Borten som statsminister, holdt i fem og et halvt år. Flertallsregjeringen Solberg holdt i ett år. Jonas Gahr Støre har dermed fått en gavepakke.

De rødgrønne partiene står sammen om å støtte en Støre-regjering. Hvem det er som blir med i regjeringen Støre, er derimot fortsatt usikkert. Denne usikkerheten må Støre få fjernet i god tid før valget.

Kommentar: Politikk er handling, ikke ord. Det har regjeringen glemt. Eller gitt blaffen i

Får han til det, vil de rødgrønne partiene i motsetning til den borgerlige siden, møte velgerne med et solid regjeringsalternativ.

Regjeringsendringene har skapt ny dynamikk og mindre forutsigbarhet. Til tross for solide meningsmålinger gjennom mange måneder, kan ikke den rødgrønne siden ta en valgseier for gitt.

Ap har for sin del tatt lærdom av feilene i forrige valgperiode da Aps stortingsgruppe la seg tett opp mot Høyre/Frp-regjeringen ved å inngå flere forlik med regjeringspartiene.

Mens Støre forlikte seg med Erna Solberg, stakk Trygve Slagsvold Vedum av med ledertrøya på rødgrønn side. Støre er innstilt på å ta den tilbake. Mindretallsregjeringen må forberede seg på sterk motstand fra Ap.

Regjeringens overlevelsesevne blir satt på en alvorlig prøve med statsbudsjett til høsten. Hvis ikke tidligere finansminister Siv Jensen støtter budsjettet, blir det regjeringskrise.

Les også: Solberg med svært kort redegjørelse – vekker reaksjoner

Det er ikke en ønsket situasjon for Ap. Men alternativet med å hjelpe regjeringen med å få vedtatt statsbudsjettet, er verre. Så det kommer ikke til å skje.

Venstre og KrF ser litt lysere på livet etter at Frp rømte fra det partiet har kalt et fengsel med trist gråfarge.

Trine Skei Grande og Kjell Ingolf Ropstad gikk tross alt til valg i 2017 på en regjering med Høyre, Venstre og KrF. De lovet velgerne på tro og ære at de ikke skulle sitte i regjering med Frp. Nå er endelig valgløftet oppfylt.

Velgerne vil nok huske at Venstre var først ute med å bryte dette løftet. Trine Skei Grande trosset sterk indre motstand da hun tok partiet inn i Høyre/Frp-regjeringen.

Kjell Ingolf Ropstad kom etter med et splittet parti i ryggen og med Knut Arild Hareide på slep. Skei Grande og Ropstad satser på at velgerne har kort hukommelse.

Hvem teller vel de tapte slag på seierens dag, som Venstre-mannen Bjørnstjerne Bjørnson sa.

Det er tydelig at Trine Skei Grande og Kjell Ingolf Ropstad er glad for å være kvitt Sylvi Listhaug som statsråd. Trine Skei Grande er antakelig sikret gjenvalg som Venstres leder.

Det skjedde da hun manøvrerte både Sveinung Rotevatn og Abid Raja inn i regjeringen. Det har gjort arbeidet med å sette sammen en ny partiledelse noe enklere for valgkomiteen.

Kommentar: En Sylvi Listhaug i fri dressur med korset på plass i halsgropen, kan stikke kjepper i hjulene for Jonas Gahr Støres regjeringsambisjoner

Protestormen mot Skei Grande som leder legger seg hvis Rotevatn blir ny nestleder. Finner man også en jobb i ledelsen til Abid er det fullbrakt.

Med Frp ute av rekka, blir det mer rom for Venstre-politikk i regjeringen. Kan hende vil det heve Venstre opp mot sperregrensen til Stortinget.

Det virket himmelhøyt opp til sperregrensen for kort tid siden. Rommet for mer KrF-politikk i regjeringen er også utvidet nå som Frp ute. Knut Arild Hareides politiske comeback er kjærkomment.

Ropstad kan håpe på at den røde sidens frontfigur vil bidra til forsoning mellom den røde og blå fraksjonen i partiet. Samling er en forutsetning for framgang.

Som støttepartier for Høyre/Frp-regjeringen slet Venstre og KrF med sperregrensen. Det var så vidt båten bar ved valget i 2017.

Med KrF og Venstre over sperregrensen neste gang kan det ende med at statsminister Solberg får en ny periode, hvis Frp trer støttende til. Det har ikke skjedd før i norsk historie at en statsminister er blitt gjenvalgt to ganger på rad. Jeg tror det ikke før jeg får se det.

Mer fra Dagsavisen