Kommentar

Sp snublet i desember

Ingen god jul for regjeringen.

Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum kan ha fått en påminnelse om at ingen trær vokser inn i himmelen. Foto: Håkon Mosvold Larsen/NTB scanpix
Dette er et debattinnlegg som gir uttrykk for skribentens holdninger og meninger. Du kan sende inn debattinnlegg til debatt@dagsavisen.no.

Gjennomsnittet av alle de nasjonale meningsmålingene i desember fra Poll of polls viser et solid flertall for opposisjonspartiene. Samlet sett får opposisjonen 59,3 prosent og 109 stortingsmandater. Det mest aktuelle regjeringsalternativet Ap, Sp og SV får 48,6 prosent og 90 mandater. «Landslide» sier man om et slikt valgresultat i USA og Storbritannia. I Norge ville vi kalle det et «jordskredvalg».

På opposisjonssiden går Ap litt fram. Oppslutningen i desember er 23,2 prosent. Det er ikke noe å slå hæla i taket for. En liten framgang fra måneden før (0,7 prosentpoeng) kan likevel være et tegn på at partiets kontinuerlige nedtur har stanset. I det minste håper og tror Ap-leder Jonas Gahr Støre det. Han sier til NTB at 23,2 prosent ikke er godt nok. Budskapet et klart: Ap må opp på et høyere nivå før valget i 2021.

Støre er overbevist om at personkonfliktene i partier er et avsluttet kapittel og at Ap vil løfte seg når søkelyset vris over mot valgkamp og politisk innhold. Det som skal løfte partiet er distriktspolitikk, klimapolitikk, eldre og helse.

På helse- og eldrepolitikkens område har Ap alltid hatt sakseierskap og stor troverdighet. Troverdigheten i distriktspolitikken gikk derimot tapt ved valget. Eierskapet til klimapolitikken har ikke Ap hatt siden Gro Harlem Brundtlands glansdager som «verdens miljøvernminister».

Les også: Solberg lukker døren for Vedum

Sp er Aps hovedkonkurrent om distriktspolitikken og kampen om velgerne Nord-Norge. I NTB-intervjuet gir Støre Sp ros for å ha klart å målbære protestene fra distriktene. Det er også snakk om ha en politikk for å gjøre forholdene bedre for folk i utkanten. Støre tror at At er bedre på det enn Sp. Støre kan ha et poeng, Hvor godt det er vil tida vise.

Sps fantastiske framgang det siste året stanset i desember. Partiet går tilbake fra 19,2 prosent i november til 17,8 i desember. Det er også et imponerende sterkt tall for Sp. Men oppbremsingen i årets siste måned kan være en påminnelse om ingen trær vokser inn i himmelen. Trygve Slagsvold Vedum er god på å si tydelig nei, nei og atter nei. Velgerne vil også vite hva han sier et klart ja til. Det blir en utfordring for Sp fram mot valget i 2021.

SV, MDG og kanskje også Rødt er Aps hovedkonkurrenter om de miljø- og klimabevisste velgerne på venstresiden. Klimapartiet Venstre kan Ap glemme så lenge det er medlem av regjeringen. På snittet av målingene i desember har Venstre en oppslutning på elendige 3,1 prosent. SV går litt fram i desember til 7,6 prosent, mens MDG går noe tilbake til 5,6 prosent. Det er likevel gode tall for både SV og MDG. SV hadde fått 13 mandater med et slikt valgresultat og MDG 10 representanter på Stortinget. Rødt har også et overbevisende tall i desember på 5,1 prosent. Det hadde gitt Rødt 9 mandater på Stortinget.

Jeg tror det blir vanskelig for Ap å komme på offensiven i klimapolitikken. Konflikten mellom olje og klima deler partiet på samme måte som EU-saken gjorde i sin tid. Partiets slagord om en «rettferdig klimapolitikk» og utsagnet om å «utvikle oljesektoren, ikke avvikle» er fraser som ikke imponerer velgere på venstresiden som er engasjert i klimakampen. Ap må velge hvor partiet vil satse. Det holder ikke lenger å satse på begge deler. Oljen er elefanten i rommet. Så lenge Ap ikke ser det, vil spesielt MDG fange de klimabevisste velgerne på venstresiden.

For regjeringen er desembermålingene like nedslående som de har vært i hele høstsesjonen. Ved inngangen til det nye året ligger regjeringen an til å gå på et kraftig valgnederlag med bare 60 mandater. Statsministerens parti ligger på stedet hvil med 21,2 prosent. Høyre lider av regjeringsslitasje. Det samme gjør Siv Jensens parti selv om Frp i desember krabber opp på 10-tallet med 10,7 prosent. KrF og Venstre strever med å holde seg på 3-tallet med henholdsvis 3,4 prosent og 3,1 prosent. Målingene bekrefter at velgerne har gått lei av regjeringen.

I en undersøkelse Norstat har gjennomført for ABC Nyheter svarer bare 49 prosent at de tror regjeringen vil overleve neste år. Det er oppsiktsvekkende med tanke på at regjeringen har flertall i Stortinget. Det kan være ønsketenkning. Uansett viser det at halvparten av velgerne ikke har særlig høye tanker om Regjeringen Solberg.

Arne Strand

Arne Strand

Politisk kommentator i Dagsavisen