Kommentar

The Black Crown

Det er spennende med utvannet blått blod. Koste hva det koste vil.

Etter å ha slukt tredje sesong av verdens dyreste TV-serie – «The Crown» – rullet samtidig virkelighetens fjerde sesong ut i det britiske kongehuset.

En gammel sexslavesak som innebærer barnevoldtektsmenn, milliardærer og prinser. Og Meghan krangler med Kate.

Vi lurer alle på hvordan serieskaperne skal kunne takle det. Det får vi sikkert innblikk i når sesong femten kommer.

Det engelske kongehuset slutter aldri å levere sjokkerende nyheter. Men det viktigste er at kongelige får oppslag en gang i blant om at de bruker lavbudsjettkjoler i nedgangstider så de vinner folkets gunst.

Det er dette som er gøy med TV-serien, selv om den ikke er en dokumentar, å få innblikk i hvordan de hele tiden jobber med folkets gunst innad på slottet.

Les også: Kongelig lønnsforskjell i The Crown

Er det noe monarkiet jobber mye med, er det å få folk til å mene at de er verdt penga. For makan til deilig liv må vi vel lete lenge etter.

Å sitte og se verdens mest påkostede serie om verdens rikeste monarki i vår tid er en øvelse.

Når den ene episoden handler om kullgravernes langvarige streik, mens du samtidig skroller gjennom nyhetssaker om at internett er stengt for alle iranere på grunn av protester mot skyhøye bensinpriser, som øker forskjellene ytterligere på fattig og rik i et av verdens strengeste land, ser vi kontrastene.

Der vi før har oppfattet dronning Elisabeth som en iskald psycho, som ikke feller en tåre annet enn når bikkjene hennes dør, sitter vi og sipper i sofaen og får medynk med både henne og alkissøsteren prinsesse Margareth.

Plutselig tar jeg meg selv i å tenke at det neimen ikke er lett å bare være lillesøster til dronningmakten, og at jeg håper prins Charles får brukt sine nyskapende ideer som konge en gang i framtida.

Jeg glemmer at jeg syns han er en Mr. Bean-aktig karakter, som var slem mot bulemikerkona si og syns moderne arkitektur er stygt.

I neste sesong kommer jeg til å elske ham enda høyere, så klart. For da må han tvangsgiftes med Lady Di. Uskyldige og naive Diana, som var sjalu på alle rundt seg.

Hun var visstnok svært irritert på det gode forholdet han hadde med sine sønner.

Og selv om hun var den første kongelige som holdt aids-syke barn med fluer i øynene i sine armer, vil vi nok hylle Charles for at han på 70-tallet var opptatt av plastforsøpling, femti år før oss andre, og at økogården hans, Home Farm, omsetter for 500 mill i året.

Men så slipper prinsessen av Wales fri fra gullfengselet, og får endelig være seg selv. Da vil jeg sitte og hulke over hennes altfor tidlige død. Ikke ofre en tanke på alle de kvinnene i Mexico som blir drept på grunn av vold i hjemmet. Hver dag blir ni kvinner drept i Mexico.

«The Crown» hausser opp sine små problemer så jeg nesten tror dronning Elisabeth er nødvendig å ha på tronen for å skape ro og orden i en ellers føkka verden.

Derfor var det deilig at prins Andrew nok en gang fikk oppmerksomheten og minnet oss på hva slags søplete menneske du kan bli av å menge deg med fiffen.

Les også: – Flere i det britiske kongehuset har også hatt forhold til den alternative verdenen

Nå var Jeffrey Epstein ikke akkurat en vanlig fiff, han var først og fremst en seksualforbryter og en mann med svært mange skjulte hemmeligheter og mektige folk i omgangskretsen. Så bare å skylde på Epstein blir for dumt.

Det er derfor interessant i lys av «The Crown» å følge med på nyhetene som kommer ut fra Buckhingham Palace.

Og bare å glede seg til sesongen som skal omhandle denne langvarige skandalen der han nå er slått hånda av av sin egen familie.

Han får ikke gjøre noen ting lenger, mest sannsynlig bare feste, slik han hittil har gjort og slekters gang har gjort før han. Han får som straff ikke lenger en stor bursdag av mora si, bare en liten 60-årsdag med familien.

Jeg gleder meg til døtrene hans tar på seg de skumle hattene sine som ser ut som kakerlakker stiftet fast i frontallappen. At de møter opp i dus rosa for å feire sin far som de fremdeles hater.

Kongelige har lang tradisjon i å tilgi de mest utstøtte. Ekskona Fergie kommer sikkert også innom.

Den sesongen der de skal filme hvordan hun solgte informasjon om Prince Andrew for en halv million pund, men egentlig ble lurt av en journalist kledd ut som en indisk forretningsmann, blir ekstra spennende. Fergie er fattig.

Hvor fattig er jeg usikker på. Det får vi kanskje vite i sesong 25.

Jeg må innrømme at denne uka, som i dag ender i fråtsedagen Black Friday, der folk flest står svette og klemt mot butikkglassdører og venter på at supertilbudene skal velte mot dem når de ramler inn i butikkene, gjør noe med synet på menneskeheten.

Selv om vi kan sitte og riste på hodet mens vi ser de gullbelagte salene i «The Crown», men ikke legger merke til at vi ser serien på storskjermen vi kjøpte på avbetaling i fjor, og som gjør at vi nordmenn er på verdenstoppen når det kommer til forbrukslån.

Vi kan sitte og sukke over hvor lett det er å være sjuk på Buckingham Palace med egen livlege, selv om vi ikke bryr oss om at fastlegeordningen er under press og at 1500 står i kø for å få ny fastlege i Tromsø.

Jeg tar meg selv i å tenke at dronning Elisabeth har overlevd alle flyturene hun har hatt, mens jeg ofrer ikke dem i Nord-Norge én tanke på at ambulanseflyene står på bakken fordi noen vant anbudet på grunn av lav pris, ikke best kvalitet.

Les også: Meghan Markle får feminismekritikk

Og når prinsesse Margareth ligger i egen sovekupé på kongelig togtur for å dra på fylla og finne seg en ung elsker, tenker jeg ikke på Vy som tapte anbudet til svenske SJ i Nord- og Midt-Norge, selv om de lovet å kjøre mest tog for penga. Anbud er jo denne regjeringens yndlingsord.

Kåtingen Randy Andy, som Prins Andrew blir kalt, hadde sikkert anbud på hvor unge jenter Epstein kunne ordne til hamn, for alt vi vet.

Men det er greit å huske dette: For oss er Black Friday en dag på tilbud og gir jobb til oss komikere

Men for resten av verden har de black friday, black weekend og black every day in a black year uten ett eneste godt tilbud som gjør livskvaliteten bedre. God save the people.

Mer fra Dagsavisen