Kommentar

Vi vet alle at vi har rett

Hvis jeg ikke hører på de med andre overbevisninger enn meg selv, hvordan skal jeg forvente at de skal høre på meg?

Journalist Morten Hegseth (t.h) og informasjonssjef i Norsk Luthersk Misjonssamband Espen Ottosen (t.h.) debatterte konverteringsterapi på God Morgen Norge. Skjermdump: TV2
Dette er et debattinnlegg som gir uttrykk for skribentens holdninger og meninger. Du kan sende inn debattinnlegg til debatt@dagsavisen.no.

Det er de andre som er idioter. Slik står vi med overbevisningene våre og trekker i hver vår ende av tauet.

De fleste vet hvordan en overbevisning kjennes ut. Den er sterk. Og som regel umulig å rokke ved.

Det er noen år siden. Jeg jobbet sammen med en fantastisk fin og hyggelig mann. Han hadde flyktet til Norge, og på grunn av store kulturforskjeller hadde vi vidt forskjellig syn på mange ting.

Blant annet var han overbevist om at jorda var flat.

Ikke fordi han kunne bevise det, men fordi religionen hans tilsa det. Hvis den religiøse boken hans løy, var en hel del andre ting også en løgn. For han var det en urokkelig sannhet, like sterk som min sannhet – at det er galskap å tro noe annet enn at den er rund.

Jeg er fremdeles like overbevist om det. Men det var likevel en øyeåpner. Vi lever alle med våre sannheter.

Dette er ikke en invitasjon til å slutte å tro på vitenskapen. Men det fikk meg likevel til å tenke. Hadde vi hatt et annet utgangspunkt i den offentlige debatten, hvis vi i større grad forsto at vi alle har ulike, sterke overbevisninger?

Dette tenkte jeg på igjen, da jeg leste kommentaren til en anonym, kristen mann i Aftenposten denne uka.

Han er homofil, og savner forståelse for at han ønsker å praktisere religionen sin i en mer konservativ retning, altså avstå fra samliv med andre menn. Han støtter former for konverteringsterapi.

Jeg er sterkt imot homoterapi. Jeg synes det er grusomt at mennesker utsettes for det, at de blir fortalt at det er noe galt med dem. Fordi jeg ser verden ulikt.

Jeg tror ikke homofili er en synd. Jeg har selv fått et brev hjem til meg fra en dame som ville «redde meg fra homokampen», og det var ekstremt provoserende. Men hvis jeg ikke hører på de med andre overbevisninger enn meg selv, hvordan skal jeg forvente at de skal høre på meg?

Altså, ikke gå med på at det er noe galt med homofile, men forsøke å forstå hvor dette kommer fra?

Det er altfor lett å avfeie alle argumenter som strider med måten vi ser verden på. Det er vårt ansvar å være bevisst på at vi er ekstremt påvirket av overbevisningene våre. At de kommer fra et sted.

Alle som ser verden ulikt enn deg, er ikke nødvendigvis gærninger som ikke burde få lov til å komme med sine erfaringer. Hvis det er utgangspunktet vårt, ignorer vi det faktum at noen sitter på en annen tue, og tenker nøyaktig det samme om våre overbevisninger.

Jeg håper konverteringsterapi blir ulovlig. Men jeg er også glad for at den anonyme mannen fikk komme til i debatten. Mer av det. For folk er dessverre ikke enten idioter eller genier. Det hadde blitt for enkelt.

Mer fra: Kommentar