Kommentar

Snik.

Siv Jensen har gravd opp sitt gamle gode uttrykk «snikislamisering» som hun stolt innførte i 2009 og stadig bruker før valgkampene for å minne oss på hvem Frp egentlig er.

Og snik, snapp, snop; så handlet ikke valget om bompenger, eiendomsskatt eller privatisering av dem med hvitt hår på hodet sine behov lenger. Det handlet plutselig om Erna som påstår at det ikke finnes slik snik i vårt samfunn, iblandet noen båtflyktninger i solnedgang smelt inn fra høyre på Sylvi sin side.

Begge tar feil. Båtflyktningene fristes ikke av Leger uten grenser. Og snikislamiseringen finnes, så klart. Men den har sneket seg såpass sakte at bare kronprins Haakon har fått kjenne på det fysisk. Vi andre strever med så mye annet enn bare håndhilsing.

Så la oss se hva annet som har sneket seg inn i vårt samfunn siden 2009.

Snik-elsykkelisering: Som alltid kommer trenden østfra, også elsparkesykkelen. Etter at Sverige hadde stått en stund i fart på fortauet, var det Norge sin tur i sommer. Elsparkesyklene har et løgnaktig navn, da de knapt krever et spark. De sniker seg innpå deg helt uten lyd der de brått dukker opp bakfra i uforsvarlig fart, særlig på fortau der vanlige syklister hittil har prøvd å ta hensyn til vimsete barn, saktegående eldre og scrollende voksne som hittil har kunnet gå uten hjelm.

Snik-klimatisering: Det er noe Siv Jensen driter i, men som søstera hennes river seg i håret over.

Snik-vannscooterisering: Frp, som tror at med klimakrise kommer sommere som ligner det de har i Miami, så da må vi ha vannscooter. Det er en menneskerett at folk i minst mulig klær og beskyttelse får rægge rundt langs kysten og tøffe seg foran badende strandfolk. At folk bråker, krasjer og i verste fall dør, får være opp til folk flest å håndtere. Det er ikke den norske regjeringens feil at vi ikke har langstrakte strender som resten av verden. Skjærgård er vanskelig å få flertall i Stortinget for å få fjernet.

Snik-lakrispipeisering: Merkelig forbud, enda merkeligere kampsak å få legalisert. Men lakris har allerede sneket seg inn overalt siden 2009. Til og med i iskrem.

Snikfotografering: Det er når du blir tatt bilder av når du suger pikk. Det driver ungdommen med. Skal ikke brukes for å nytes, skal bare brukes for å sendes rundt til bekjente for å ødelegge andres rykte.

Snik-cannabisisering: På TV setter de seg i ring og snakker om det i «Jeg mot meg» eller «Røykeringen» som Peder Kjøs egentlig burde kalt programmet. Kidsa vil ha retten til å legalisere cannabis fordi det er en deilig rus. Argumentet er at da slipper folk å sitte inne for besittelse av noen få gram av noe som resten av verden sitter og røyker ved siden av barnefamilier på stranda. Cannabis er såpass populært at i Tromsø går de fra skolevalgdebatter hvis de ikke kan snakke om det offentlig. Ytringsfriheten lenge leve, så klart, men er dette virkelig verdt en boikott? Og de som dreper noen i hasjrus, får fritak for dom for de visste ikke hva de gjorde. Weed selges sikkert på Deli de Luca om ti år, sikkert sammen med brus mot psykose.

Snik-angstisering: Det som før var naturlig nervøsitet før en prøve eller innlevering av oppgaver, er nå blitt total fobi og angstanfall. Folk trenger hjelp, og det litt brennkvikt. Helsesista er på saken.

Snik-elbilifisering: Kom snikende, like lydløs som elsparkesykkelen. Men nå er festen snart over. Nå klarer ikke elbilen snike mer, nå må den betale i bommen, betale parkering og får ikke kjøre med bussen. Men 50 prosent har elbil allerede, ikke lenger bare den tidligere Audi-eieren som flytta rasshølimaget sitt over i en Tesla. Folk flest kjører Leaf.

Snik-andregradskrenkisering: Folk som føler at andre blir mobba. Ofte tilhengerne til Sylvi Listhaug og andre minoriteter.

Snik-injeksjonisering: Programmet Ex on the beach som krever at jentene har hovne lepper som ikke skal kunne lukkes. Og som igjen påvirker jenter der ute til å tro at det er flott å se ut som du lever i et voldelig forhold!

Snik-antiabortisering: Den kristenkonservative delen av KrF som sneik seg inn i regjering og gjorde det LITT vanskeligere å være kvinne.

Snik-homoisering: Pride. Blir bare større morsommere og bedre. Kanskje Ropstad til slutt får så mye snikhomoisering rundt seg at han havner først i toget?

Snik-nesoddenisering: Eller vaksineskepsis som det også kalles. Sniker ikke bare rundt på den halvøya, men sprer konspiratorisk skepsis over hele verden. Meslinger, vær hilset!

Snik-kinaisering: Hongkong vet godt hva dette er. Det er når Kina prøver å innskrenke rettighetene dine. Norge derimot har sneket til seg vennskapet med Kina igjen, slik at vi kan selge feit oppdrettslaks uten omega 3 til sultne kinesere.

Snik-intoleranseisering: Har du allergier? Spis hjemme!

Endring og integrering tar tid, også snikislamiseringen. I mellomtiden, mens vi går og skuler på det ukjente, bør vi boikotte de som kupper den gode demokratiske samtalen for å bli likt og delt. Tenk heller gjennom hvem du liker best når du nå skal velge på mandag, ikke hvem som har sneket til seg mest oppmerksomhet! Godt valg!

Nyeste fra Dagsavisen.no: