Kommentar

Kommune-isme

Dette er kommunevalget som ser ut som en kontinuerlig regjeringskrise. Men det rareste er ...

Jeg er født og oppvokst i en av Norges vestligste kommuner: Flora kommune – som ofte blandes sammen med Florø by, men ikke er akkurat det samme. Er du i Florø er du i Flora også, men du kan være i Flora uten å være i Florø. Ikke så vanskelig å forstå, egentlig. Men dette er verre: Snart er Florø i Kinn kommune. Den eneste kommunen mange kommer til å tro er oppkalt etter et ølmerke. Jeg har aldri hørt om Hansa kommune. Jeg har heller ikke hørt om ordføreren i Nøgne Ø.

Kommunene i Norge slås nå sammen fortere enn små bryggerier blir kjøpt opp. Kinn er en sammenslåing av Flora og Vågsøy, to kommuner som ikke henger geografisk sammen. Snart kan du forlate Kinn kommune, reise nordover i en time eller to med bil eller båt, og komme til Kinn igjen. Nesten litt magisk realisme der. På denne reisen passerer du Bremanger, kommunen som først tapte millioner på Terra-skandalen, og så brukte hundretusener i et forsøk på å bedre omdømmet ved hjelp av en video med Madcon. Jeg regner med at Kommunaldepartementet syntes fornedrelsen allerede var stor nok til at Bremanger skulle slippe å bli tvangsinnklemt i den ny storkommunen Kinn. Men Kinn kommune har likevel bestemt seg for å holde møter i Bremanger, «på samlingar der ein ønskjer å «reise vekk» men likevel være i nærområdet».

Jeg kommer altså opprinnelig fra en helt alminnelig kommune som snart skal bli Norges rareste. Men her kommer den største problemstillingen. Ingen av de opprinnelige kommunene, heller ikke mellomliggende Bremanger, har noen bomstasjoner. Hvordan skal folk vite hvem de skal stemme på da? Kanskje den nye kommunens interesser er best ivaretatt av dem som er helt imot den nye kommunen? Faktisk en helt reell valgmulighet, som Trygve Slagsvold Vedum ikke unnlot å minne om da han var innom forleden.

Hva kan populistene ellers kaste seg over? Fremmedfrykt? Flora hadde et asylmottak. Da det ble nedlagt i 2012 beklagde folk seg, men nå jubles det fordi asylsøkerne snart kommer tilbake. Når man verken har bilisme eller fremmedfrykt å sko seg på er det vanskelige tider for lette løsninger.

I et lokalvalg står nå selvfølgelig en rekke lokale navn på de felles valglistene, som bare halvparten av de lokale velgerne vet hvem er. Kjenner jeg Norge rett, så kommer man til å stemme på sine nærmeste. Jeg bruker det ikke-politiske spørsmålet om ny brannsjef i Kinn som et eksempel. Brannsjefene i begge de opprinnelige kommunene fikk ved en inkurie tilbud om å bli brannsjef i Kinn. Jeg har ikke satt meg inn i detaljene om bakgrunnen til de to, det er visst et problem at han fra Flora ikke er formelt kvalifisert, men dere vet godt hvem jeg ville valgt likevel. Vi må bare håpe det ikke begynner å brenne begge steder samtidig.

Mer fra Dagsavisen