Klimavitenskapens hockeykølle-cirkus.

Avsløringene i samband med Climate-gate har ikke vært behørig dekket i norske media. Dette er et forsøk på å beskrive litt av hva som skjedde.

Al Gore og klimapanelet (IPCC) brukte «Hockey-kølla» som et skremsels-ikon. Den forekom i 2001-rapporten til IPCC, boka «An Inconvenient Truth» og Al Gores oscarbelønte film: «Inconvenient Truth».

Den opprinnelige grafen viste usikkerheten:

Men så forandret de den:

Og så tok det helt av:

Dokumentasjonen vi fikk ved Climategate-avsløringene viste at dette «skremsels-ikonet» var et bestillingsverk. Vi skal her se litt på bakgrunnen til denne beryktede «Hockeykølla».

Ingen vil innrømme hvordan dette startet, men vi vet da noe. Her er noen av personene som inngår i «Hockey-teamet»:

Jonathon Overpeck.

Med-direktør for «the Institute for Environment» ved Universitetet i Arizona. Han var en av hovedforfatterne av IPCC-rapporten, og sendte en epost til Briffa og Osborn ( Climategate ) der han ønsket å:

“deal a mortal blow to the Medieval Warm Period (and Holocene Optimum) myths”.

Dersom dette skulle gjøres, måtte man generere en graf med hockeykølle-utseende der man både måtte gjemme den varme perioden under middelalderen (MWP) og kulden under den lille istiden (LIA).

Michael Mann.

Penn.State University, Geosciences. Hovedforfatter, IPCC Rpt 3.

Forskningsområder: klima-rekonstruksjon ved å benytte klimadata “proksi»-nettverk og modell-/data-sammenligninger. Briffa og Mann benyttet skjevheter (bias) i modellene og såkalt «kirsebærplukking» av data for å bygge «Hockeykølla».

Kildekoden til programvaren som ble benyttet ble offentliggjort i og med Climategate I, så skjevhetene er grundig dokumentert.

Phil Jones.

Ledende IPCC-forfatter. Da hans datagrunnlag ble etterspurt, noe som er vanlig innenfor vitenskap, svarte han:

"We have 25 years invested in the work. Why should I make the data available to you, when your aim is to try to find something wrong with it."

Keith Briffa.

Climate Research Unit (CRU) ved universitetet i East Anglia.

Trering-spesialist. Enkelte mistenker ham for å stå bak Climate-gate-avsløringene.

Bruk av treringer kan være en metode som gir en tilnærmet brukbar indikasjon på tidligere tiders temperaturer. Men det er mange muligheter for at dette skjærer seg

  • Man må ta hensyn til andre faktorer enn temperaturen, som f.eks. nedbør, jordsmonn, bakkeskråning, høyde over havet, lokalt skydekke, plassering i forhold til hav, elver m.m.
  • Små, utvalgte prøver kan gi store dataskjevheter. Dette kan være svært nyttig om man ønsker å manipulere seg frem til et ønsket resultat.


Fremgangsmåten var slik:

Dataene ble behandlet av Michael Mann. De røde dataene måtte fjernes, da de ikke viste noen temperaturoppgang. Dette var grunnlaget for begrepet "hide the decline":

Det måtte "fikses". Man plukket da ett eneste tre og benyttet de 18 siste treringene, og vips, så var skremselen på plass:

Noen kaller dette forskning. Dokumentasjonen viser at det er andre betegnelser som passer bedre.