Kina ser mot nord

I 2009 sa Kinas viseutenriksminister at landet ikke har en arktisk strategi. Det betyr ikke at Kina ikke har en arktisk agenda.

I Kina er alle enige om at isen vil smelte, at Arktis er menneskehetens arv og at landet må få adgang til råvarer og sjøruter. I påvente av at Kina formulerer en helhetlig arktisk strategi for Arktis, er pragmatiske kinesere allerede godt i gang med forberedelsene til at isen smelter.

I 2011 ble Kina for første gang verdensmester i skipsbygging. Nå konstrueres den første kinesiskproduserte isbryteren, og flere er bestilt fra utlandet. Kina har kjøpt seg inn i havna i Kirkenes, inngått avtale med Island om energisamarbeid og studier av shipping i Arktis. Den en gang nyopprettede norskkinesiske nordområdedialogen ble brått brutt da nobelnatten satte inn. Norge må nå likevel ta nødvendige skritt for å være i posisjon for en enklere politisk situasjon.

Vi trenger en debatt om hvordan vi langsiktig kan utvikle samarbeid med kinesiske forskere, næringsliv, statlige aktører og institusjoner og om våre egne verktøy for vekst: Når skal de nordnorske universitetene utvikle samarbeid med Kina? Er det på tide at Forskningsrådets samarbeidsprogram med Kina ser mot nord og «Forskningsløftet i nord» ser mot øst? Norsk olje- og gassektor og maritime klynge er verdensledende. Hvordan skal disse samarbeide med Kina i nord? Er en østasiatisk industripark i Nord-Norge en god idé? Hvilken funksjon skal det nye verktøyet InvestInNorway ha i Nord-Norge? Hvorfor samarbeider ingen norske institusjoner med den kinesiske statsadministrasjonen for Arktis?

Kunne en langsiktig dialog om shipping i Nordøstpassasjen med de østasiatiske ambassadene i Oslo initiert av for eksempel NHO, Maritimt Forum og UD være en idé? Tenker UD på noen form for knutepunktstasjon for samarbeid med Øst-Asia som en del av UDs reform?

Skal Norge være beredt, må vi ha formulert vår politikk, vår strategi og vår visjon i forkant og ikke i etterkant, sa tidligere utenriksminister Støre. Men mange spørsmål er fortsatt åpne. Skal vi være forberedt på Kina i nord, må vi begynne å besvare noen av dem - for Kina ser stadig oftere nordover.