Kampen om ståltronen

I kveld braker det løs i Sheffield, når byens to klubber møtes til det legendariske «Steel City derby».

Dette er kvelden for et historisk oppgjør i den gamle stålindustribyen i Yorkshire. Lokalderbyet mellom Sheffield United og Sheffield Wednesday denne Championship-runden er blant de mest tradisjonsrike i engelsk fotball. Kveldens derby er det 130. i fotballhistorien. Og det i byen som noen hevder er den engelske fotballens fødeby.

Kveldens match er på Sheffield Uniteds hjemmebane Bramall Lane, og tabellen forteller at Sheffield United har et lite overtak. The Blades ligger på tredjeplass på tabellen. Sheffield Wednesday er nede på 19., etter en forferdelig høst. Samtidig forteller de tidligere 129. «steel city derbys» at The Blades eller The Owls-supporterne ikke kan ta noe for gitt. Historien viser at sesongform, tabellplassering eller hvilken liga klubbene måtte befinne seg i slett ikke er utslagsgivende når byrivalene braker i hop.

Den 125 år (!) lange kampstatistikken viser at klubbene er imponerende jevnbyrdige når de møtes til strid om å være beste lag i egen by. Av de 129 stålbyderbyene har Sheffield United i følge Wikipedia vunnet 46. Sheffield United har gått av med seieren i 42 møter, mens 41 av kampene har endt uavgjort. Det første møtet mellom disse to lagene var i oktober 1893. Siden den gang har bare fire av bataljene endt målløst – siste gang så sent som da de møttes på Uniteds hjemmebane Bramall Lane i januar i år.

Det som kan påvirke kveldens resultat er at Wednesday har mye å spille for. Klubben har noe å bevise etter et av lokaloppgjørene sist sesong endte 4–2 til Sheffield United - på Wednesdays hjemmebane Hillsborough. Men skal Wednesday tukte rivalen må forsvarerne deres klare å stagge Uniteds målmaskin Billy Sharp. 32-åringen har en lang karriere som toppscorer i de lavere divisjonene i England. Han scorer gjerne rundt 30 mål per sesong. Han er den tredje spilleren i engelsk fotball som har rundet 200 ligamål og har scoret 10 mål i ligaen bare denne sesongen.

I kveld kan han få hjelp av Wednesdays forsvar, ifølge The Guardian det aller verste i ligaen. The Owls har dessuten bare to seire på ti kamper. Skulle Wednesday gå tapende ut av kveldens kamp om ståltronen, kan klubben gå miste av mer enn heder og ære. Da mister kanskje klubben manageren sin også.