Debatt

Kampen i ANC

25 år etter det historiske første demokratiske valget i Sør-Afrika etter apartheid holder ANC fortsatt stand som landets dominerende politiske kraft.

Dette er et debattinnlegg som gir uttrykk for skribentens holdninger og meninger. Du kan sende inn debattinnlegg til debatt@dagsavisen.no.

Likevel markerte valget til nasjonalforsamling denne uka en bemerkelsesverdig overgang: ANC ser for første gang ut til å lande på under 60 prosent oppslutning. Dermed er en psykologisk terskel for første gang passert for gigantpartiet.

Det endelige valgresultatet ventes først i dag, men ANC ser ut til å ende på rundt 57 prosent – ned fem prosentpoeng fra valget for fem år siden. Fortsatt ligger det nest største partiet langt etter. Democratic Alliance (DA) ser ut til å havne på rundt 22 prosent, det samme som sist. Det tredje største partiet, Economic Freedom Fighters (EFF), ligger på kun ti prosent.

President Cyril Ramaphosa klarte ikke å stanse nedturen for ANC, slik mange trodde og håpet. Problemene rundt den kontroversielle forgjengeren, korrupsjonsanklagede Jacob Zuma, var større enn Zuma selv. Det er fortsatt mange råtne epler i ANC på alle nivåer, fra lokalt til nasjonalt. Velgerne har begynt å straffe ANC for blant annet dette, i tillegg til at mange har gitt opp håpet om et bedre liv.

Likevel ser det ut til at velgerne fortsatt er villig til å gi ANC en sjanse, og resultatet kunne vært verre om ikke Ramaphosa hadde tatt over. Ramaphosa har lovet økonomiske reformer og å slå ned på korrupsjon. Han står overfor en tøff jobb med å kvitte seg med korrupte ledere og politikere. Spørsmålet er hvor stort handlingsrom han får. ANC er fortsatt et svært splittet parti, og den største motstanden Ramaphosa møter, kommer nettopp fra egne rekker. I den såkalte Zuma-fløyen er det flere som frykter å bli gått etter i sømmene, og som ønsker Ramaphosa ut. Maktkampen vil fortsette i ANC, og i ytterste fall kan det bli splittet. Det kan tross alt være bedre enn å forsøke å stå samlet med en del av partiet som ikke lenger fortjener velgernes tillit.

Mer fra: Debatt