Jonas-effekten virker for Ap

Ny meningsmåling viser at Ap rykker fra, og Frp ­rykker ned. Høyre holder koken.

På meningsmålingen fra TNS Gallup som TV 2 offentliggjorde i går kveld, går Ap fram med 3,2 prosentpoeng til 37,6 prosent. Det er en framgang på 7 prosentpoeng siden valget. Etter stortingsvalget har det bare skjedd en viktig ting i Ap: Partiet har fått ny leder. Denne målingen og andre målinger viser at velgerne har tatt godt imot Jonas Gahr Støre. Vi kan snakke om en positiv Jonas-effekt for Ap.

Støre har riktig nok varslet en ny politisk kurs, ikke minst på klimaområdet. Men partiprogrammet er det samme. Så forklaringen på Aps framgang på TV 2-målingen og andre meningsmålinger må derfor i sin helhet tilskrives partilederskiftet og forventningene om nytt liv i ørnen blant partiene som flakset skadeskutt inn i valgkampen i fjor høst. Den sterke oppslutningen i Ap om Støre som ny leder, kommer både han og partiet til gode. Ap framstår mer samlet om politikken og lederen enn noe gang tidligere etter et lederskifte. Partiet får også uttelling for at Støre står godt som statsministerkandidat. Målinger viser at flertallet heller vil ha han som statsminister enn Erna Solberg.

Høyre går fram på denne melingen til 27,6 prosent. Regjeringsslitasje er et fenomen som rammer alle regjeringer etter en stund. Erna Solbergs Høyre har så langt sluppet unna. Regjeringsslitasjen trekker derimot Siv Jensens parti ned. På TV 2-målingen får Frp 10 prosent. Der er en tilbakegang på mer enn 6 prosentpoeng siden valget. Partiet ville ha mistet 11 stortingsmandater hvis dette hadde vært resultatet av et stortingsvalg. I partiledelsen er det ikke bare Per Sandberg som har grunn til å føle uro.

Frps statsråder gjør det gjennomgående godt. Siv Jensen er en utmerket finansminister for borgerlig økonomisk politikk. Partiet har levert ståhjulinger, fritt pokerspill, mer fart på veiene, proffboksing og mer taxfree vin til folket. Det er tydeligvis ikke nok for «folk flest». Frp er i manges øyne i ferd med å bli en kopi av Høyre. Velgerne foretrekker alltid originalen framfor kopien.

arne.strand@dagsavisen.no