Jerusalem og israelsk okkupasjon

Amnesty International har gjentatte ganger dokumentert den israelske hærens overgrep mot palestinere i den okkuperte byen Jerusalem – overgrep som inkluderer såkalte «likvidasjoner» - kaldblodige mord. Israel har lenge operert med en «skyt for å drepe»-politikk både i Jerusalem og på Vestbredden.

Aftenpostens korrespondent gir en nokså lite nyansert fremstilling (7. august) av voldsspiralen som har funnet sted i den delte byen Jerusalem de siste årene. Mens artikkelen skisserer hvordan hverdagen til israelere i vest-Jerusalem påvirkes av å leve i skyggen av terrorangrep, nevnes ikke palestinernes situasjon i den okkuperte østlige delen av byen med et eneste ord. 

Kampesæter intervjuer kun israelere og fokuserer på frykten som skapes av knivdrap utført av unge palestinere, som har krevd ca. 40 israelske liv. De over 200 palestinere som har blitt drept i den samme perioden av israelske soldater eller paramilitære grupper, er redusert til en halv setning i en faktaboks.  

En rekke videofilmer tatt opp på mobiltelefoner av forbipasserende og lagt ut på nettet, viser unge, ubevæpnede palestinere – både gutter og jenter – ofte med hendene i været, som blir skutt og drept på åpen gate. Flere filmer viser israelske soldater som planter en kniv ved likene i forsøk på å rettferdiggjøre drapet. 

Palestinerne har levd under Israels ulovlige okkupasjon i nesten 50 år. Det nye med de ukoordinerte knivstikkingsaksjonene er at de er utført av yngre ungdommer – det er et tegn på desperasjonen som rår blant den yngre generasjonen av palestinere. De har mistet all tro på en politisk løsning og har ikke noe mer å tape. 

Og mens antallet drepte palestinere vokser, truer Netanyahus regjering med enda en form for etnisk rensing. De vil tvangsflytte titusenvis av palestinere ut av byen Jerusalem der de har bodd i mange generasjoner og lenge før staten Israel ble stiftet. Kanskje det burde bli Kampesæters neste artikkel?