«Jeg har fått en indre ro etter alt som har skjedd». Sport er ikke som før for Johaug

Hvor var du da Therese Johaug ble tatt i doping? Spørsmålet stilles ikke på samme måte som Oddvar Brås stavbrekk fra 1982...

Sist vi så Therese Johaug i et mesterskap gikk hun i ensom majestet inn til gull på 30 kilometer i Falun for fire år siden. Hun gikk fra samtlige, inkludert Marit Bjørgen.

I dag er hun tilbake, 1456 dager etter den store opplevelsen i Falun. I går satt hun på pressepodiet utenfor Seefeld og måtte forklare hvorfor hun har lavere forventinger enn folk flest. Hun hevdet å være fornøyd med en medalje totalt fra VM på ski i 2019.

«Jeg har fått en indre ro etter alt som har skjedd», forklarte hun. Og fulgte opp med: «Jeg har lært meg at livet byr på mye mer enn det vi opplever inne i skibobla».

Tabben med den berømte leppekremen har lært henne hvor ubønnhørlig dopingkampen må være. Men det siste årets dødsfall av hennes venninner Vibeke Skofterud og Ida Eide har minnet henne på at bobla er ikke noee værende sted. Da bronsemedaljen til Mari Eide (søsteren til Ida) ble tema i går, fikk vi se hvor mye det betydde.

Therese Johaug fikk ingen ubehagelige spørsmål fra norsk, svensk, finsk og amerikansk presse som stilte henne spørsmål i går. Hun oppleves åpenbart ikke som en «doper» som vender tilbake. Hun har sonet sin straff. Den handlet om å ta fra henne to mesterskap. Det høres jo nesten usannsynlig ut, men Johaug har aldri vunnet individuelt OL-gull. Og hun må vente ennå tre år på at det kan skje.

I stedet går hun inn i et VM som kanskje tidenes største favoritt. Det er ventet at hun vinner alle renn hun stiller opp i. For første gang siden 1999 (!) er Marit Bjørgen ikke med i et ski-VM.

Men svaret hennes er at en bronsemedalje egentlig er nok. Hvis det er riktig, betyr det enkelt og greit at sportens betydning er ikke som før for henne. Astrid Uhrenholdt Jacobsen måtte gripe inn og be om respekt for Thereses personlige målsetninger da gullmaset ble for stort.

Men alle forventer at hun går fra så tidig som mulig på dagens 15 kilometer og ikke ser seg tilbake før etter den avsluttende tremila om en uke.

Johaug er nå langrenns største kommersielle merkevare. Underveis i soningen har hun kjøpt seg hus til 19 millioner kroner i Holmenkollen, hun har jobbet med sine Johaug-produkter for å ha et annet fokus, men først og fremst har hun trent og blitt en enda bedre skiløper under veilledning av Pål Gunnar Mikkelsplass.

Johaug har fire individuelle VM-titler fra før, fra Oslo i 2011 (tremil), fra Val di Fiemme i 2013 (10km) og to fra Falun i 2015 (15km med skibytte og tremila). Siden endret alt seg.