Charlie Jansson (i midten) og ansatte i Demokratens redaksjon ser på norske skibragder på TV. FOTO: DEMOKRATEN

Janssons fristelse

Charlie Jansson var en legendarisk redaktør i Fredrikstad-avisa Demokraten som i sitt avskjedsintervju måtte innrømme at han ofte hadde drømt om å kalle sine polemiske motstandere for idioter.

Sterke meninger har vi alltid hatt rom for, men de må være trykkbare. Det visste Jansson, og derfor ble det bare med tanken om å bruke ord som over 30 år senere dessverre er blitt helt vanlige i kommentarfelt på internett. Jeg kom over sitatet fra en av arbeiderpressens mest hardtslående redaktører da jeg gikk gjennom Demokraten-arkivet etter at Dagsavisen-familien denne måneden overtok eierskapet i Janssons gamle avis. Da kom jeg til å tenke på kommentarfeltenes krigere og såkalt «alternative medier».

Når slike aktører skriker opp mot aviser og etablerte medier, bruker de ofte helt feilaktige årsaker til at enkelte meningsytringer eller saksopplysninger ikke trykkes. De tror vi er feige eller styrt av politikere. Begge deler er selvsagt tull og rene konspirasjonsteorier. Sannheten er at vi forholder oss til samme tankesett som New York Times’ berømte slagord, «All the News That’s Fit to Print», alle nyhetene som er trykkbare. Det er ikke trykkbart når man retter personsjikane mot andre eller karakteriserer hele grupper på bakgrunn av kjønn, religion eller rase. Det er heller ikke trykkbart når man rammer uskyldige tredjepersoner, som barn, eller når man identifiserer angivelige forbrytere basert på ryktebørsen. Når vi ikke trykker slike ting, handler det ikke om at vi tier der andre tør, men snarere om at vi utviser den varsomhet som skal følge sannhetssøkende journalistikk.

Charlie Jansson tilbrakte omtrent hele sitt yrkesaktive liv i de aviser vi har tatt oppgaven med å berge og bringe over i en digital tidsalder. I Rogalands Avis var han kveldsredaktør i 14 år og i hjembyen Fredrikstad jobbet han 26 år i Demokraten. Da EF-valget sto i 1972 hadde Jansson sittet bare 14 dager som ansvarlig redaktør i Demokraten. Likevel hadde han rukket å stå opp mot eier Arbeiderpartiets EF-ja. Jansson fulgte eget syn og det som han mente var folkeviljen da han la seg på nei-siden i spaltene. Den ferske redaktøren ble i ettertid innkalt til en forbannet partiledelse og aviseier på Youngstorget, men han sto på sitt. «I dette klimaet følte jeg det som en plikt å arbeide for større takhøyde og toleranse i arbeiderbevegelsen», sa han i avskjedsintervjuet med egen avis i 1984.

Jansson var aldri feig, selv om han ikke falt for fristelsen og kalte motdebattanter for idioter. Og selv om avisen hans hadde et sosialdemokratisk verdigrunnlag i bunn, var han beviselig ingen lakei for politikere. Sånn var det da og sånn er det nå. God fredag!

PS! Dagsavisen overtok eierskapet i Demokraten fra 1. januar. I løpet av første halvår kommer vi til å relansere Demokraten med flere lokale journalister og mer lokalt innhold produsert i Fredrikstad pluss nasjonal og internasjonal kvalitetsjournalistikk fra Dagsavisen. Denne offensive modellen for konkurranseutsatte nummer to-aviser har berget mediemangfold i flere andre byer, og vi lover at Demokraten-leserne skal få fyldigere og bedre papiraviser og mer levende nettsider på demokraten.no.