Debatt

Irrasjonell, men forståelig

Sanksjonspolitikken overfor Russland er som å skyte seg selv i foten.

Dette er et debattinnlegg som gir uttrykk for skribentens holdninger og meninger. Du kan sende inn debattinnlegg til debatt@dagsavisen.no.

Reaksjonene i vest på Putins politikk i Ukraina og anneksjonen av Krim har vært skarpe, for ikke å si overdrevne. Men Krim-affæren burde ikke ha kommet overraskende, når man visste at Sevastopel er hovedbase ikke bare for Svartehavsflåten, men den russiske Middelhavsflåte. Gang på gang gjorde Putin det klart at han betraktet oppløsningen av Sovjetunionen som vår tids største katastrofe. Allerede under den prosess som førte til avslutningen av den kalde krigen forstod toppfolkene i Washington dette og var skeptiske til å utvide NATO for langt østover. Det ble aldri gitt noe bindende løfter om dette, men jeg hørte selv utenriksminister James Baker uttrykke seg slik, og tidligere CIA-sjef og forsvarsminister Robert B. Gates bekrefter dette i sine bøker, likeledes Pulitzerprisvinneren John Meacham i den nye boken om George H. Bush.

Russernes reaksjoner på NATO-opprustningen i deres nære nabolag er "irrasjonell, men forståelig", sier en av Nordens fremste Russlandsekserter Kristian Gerner til Svenska Dagbladet. Hans meningsfelle Stefan Hedlund har vært inne på de samme tanker, liksom han helt siden Berlinmurens fall har advar t mot vestlige overreaksjoner. Disse to svenske Russlandseksperter skal man lytte til, for under den kalde krigen var de blant dem som aldri lot seg påvirke av prosovjetisk propaganda. De kalte en spade en spade. Den gang fikk de ord på seg for å være sovjetfiendtlige. De to har også advarte mot Vestens hastverk når det gjaldt å innføre markedsøkonomi og demokrati i Russland under Jeltsin. Deres innvendinger var betimelige. Gerner og Hedlund er historikere. De kan russiske historie og ser utviklingen i lys av den. 
I Norge og i Vest-Europa er det ikke mange slike. Aller verst er det når man i norsk presse leser kommentarer om Russland  og Tyskland som i den grad er påvirket av erkekonservative britiske skribenter at de til og med bruker den engelske stavemåten på tyske og øst-europeiske stedsnavn. Det er temmelig avslørende.
Professor Gerner kommenterer uttalelser som den russiske generalløytnant Jevgenij Buzjinskij kom med i et Svenska Dagbladet-intervju om den skjerpede sikkerhetspolitiske situasjon i Østsjøområdet, der amerikanerne bygger opp sitt militære nærvær og Norge bes om å ta et betydelig ansvar. Det siste er jo litt merkelig når vi vet hvordan en rekke norske regjeringer og forsvarssjefer har forsømt forsvaret av Nord-Norge og vi ikke lenger har noe mobiliseringsforsvar å snakke om. Kontrasten til Finland, som er har et betydelig invasjonsforsvar, er påfallende.
Generalløytnant Buzjinski sier at nå har NATO fått «en ordentlig fiende» og kommer til å ruste opp, trene og bygge ut den militære infrastrukturen. Det er egentlig normalt, sier han, også vi trener. Men russerne kjenner seg krenket og har vanskelig for å innrette seg etter det faktum at Russland ikke er noen supermakt som Sovjetunionen var. Gerner mener at selv om denne holdning kan være irrasjonell, så er det viktig å forstå den. Gerner tror ikke det er noe virkelig stormilitær trussel, selv om den russiske kulturen er sterkt militarisert  
Også den tidligere svenske Moskva-ambassadør Sven Hirdman, som jeg husker som en meget fornuftig samtalepartner, er inne på de samme tanker. De svenske ekspertene jeg her referer til mener Russland og USA sammen bør finne et modus vivendi i Europa og en slags løsning i Midt–Østen. Det er jeg enig i. Så lenge det er ikke er klart hvem som blir USAs nye president, forblir dette noe uklart. Men selv en Trump i Det hvite hus kan vise seg å være mer realistisk enn vi gjerne tror. Han kan kanskje snakke business med Putin og finne frem til ordninger som begge land kan leve med.
At det vil stille NATO overfor langt større utfordringer er en annen sak. Polakkene, balterne og rumenerne vil ikke like en slik utvikling, mens derimot Ungarn, Bulgaria, Tsjekkia og Slovakia kan se seg tjent med den. Sanksjonspolitikken overfor Russland er allerede på retur og vil antagelig bli helt avskaffet av Trump. Selv om sanksjonene svir og vanlige russere ikke lenger har råd til å dra til utlandet på ferie, så rammer den også de vestlige land. Det er som å skyte seg selv i foten.

Mer fra: Debatt