Ikke regjeringens beste uke

Kulturminister Thorhild Widvey fikk problemer i det øyeblikk hun gikk inn døra til statsrådkontoret.

Uka begynte dårlig for regjeringen. Frps Per Sandberg støttet forslaget fra partifelle Mazyar Keshvari om folkeavstemning om innvandring. Keshvari er førstereisgutt på Stortinget. Toleransen for feil er stor for nybegynnere. For en råbarket styrmann på Frp-skuta er det nulltoleranse. Med utspillet stilte Sandberg seg i køen av europeiske høyrepopulister som gledet seg over utfallet av den sveitsiske folkeavstemningen. Det gikk et grøss gjennom Stortinget. Det gamle Frp-spøkelset gikk igjen i bygningen.

Siv Jensen fikk straks sjansen til å avvise ideen. Folkeavstemninger omtales riktig nok i partiprogrammet, men programposten døde sammen med andre populistiske forslag da Frp gikk inn i regjeringen. At statsminister Erna Solberg skulle gå til Stortinget med forslag om å avholde folkeavstemning om innvandringen til Norge, er en helt absurd tanke. Siv Jensen sa ikke det. Hun tråkket vannet. Hensynet til husfreden i partiet trumfet husfreden i regjeringen og samholdet med KrF og Venstre.

I forrige uke gikk Frps klimapolitiske talsperson, Jan-Henrik Fredriksen, ut med en meningsløs anklage om at FNs klimapanel lyver. Det finnes ikke noe slikt som menneskeskapte klimaendringer, hevdet han. Regjeringen ble satt i forlegenhet. Samarbeidsavtalen med KrF og Venstre ble utfordret. Det begynner å avtegne seg et mønster. Frp rir to hester. Regjeringsplattformen bestemmer hvor Frp-statsrådene kan ri. I Stortinget er det fritt fram. Per Sandberg har tatt rollen som partiets uoffisielle hovedtalsmann. Den regjeringslojale parlamentariske lederen, Harald Tom Nesvik, skyves til side.

SV forsøkte også å ri to hester i den første tida som regjeringsparti. Partiet benyttet blant annet plenen utenfor Stortinget som arena for protest mot regjeringens politikk. Det gikk ikke bra. Frp har flyttet plenen inn i Stortinget. Det vil heller ikke gå bra. Et regjeringsparti kan ikke ha en politikk i regjeringen og en annen i Stortinget. Erna Solberg må ta tak. Hvis ikke kommer stortingskoalisjonen av de fire partiene til å sprekke en dag. Det har skåret seg allerede på en del viktige områder. Helseminister Bent Høie (H) må bøye seg for KrF når det gjelder reservasjonsretten for fastlegene. Landbruksminister Sylvi Listhaug (Frp) får Venstre mot seg på prisfrislipp på landbrukseiendommer. Venstre og KrF har fått kulturminister Thorhild Widveys (H) til å forandre sitt forslag om kutt i papiravisenes pressestøtte.

Samme Widvey trynet skikkelig torsdag. Telefonen hun tok til styrelederen for museene i Sør-Trøndelag, Rasmus Brodtkorb - bror av statssekretær Julie Brodtkorb ved Statsministerens kontor - satte fyr på Kultur-Norge. Kritikken har haglet over kulturstatsråden med anklager om at hun vil senke takhøyden for frie ytringer. Kulturministeren har lagt seg flat. Det helper henne ikke. Politisk klarer hun ikke å reise seg ved egen hjelp. Museumssaken har hun håndtert så hjelpeløst dårlig at statsministeren burde ha gitt henne reisepass. Det skjer ikke. Ikke ennå. Erna Solberg vil først forsøke å stable henne på beina.

Kulturministeren fikk problemer i det øyeblikk hun gikk inn døra til statsrådkontoret. Kulturlivet har med sterkt stigende undring, uro og forbannelse sett hvordan kulturministeren og hennes Sancho Panza, statssekretær Knut Åmås, med stor kraft har gått løs på det forgjengerne har bygd opp. Det har så langt ikke lykkes dem å nullstille kulturlivet for så å bygge det opp i Widveys og Åmås verdensbilde. De kjemper mot vindmøller og taper. Tilbaketogene er like støyende som angrepene.

Det er politisk lysår mellom det Høyres daværende kulturminister Lars Roar Langslet representerte i Høyres storhetstid på 1980-tallet og det kulturminister Widvey representerer i Høyres nye storhetstid. Kulturinteresserte Høyre-folk gremmer seg. Jeg trodde at landbruksminister Listhaug ville bli den første til å forlate regjeringen når tida er inne for utskiftinger. Nå tror jeg det blir kulturminister Widvey som først ut av regjeringsrekka går.

Onsdag var heller ingen god dag for regjeringen. Klima- og miljøvernminister Tine Sundtoft (H) debuterte i spontanspørretimen. Det endte med et skikkelig magaplask. Hun holdt så sterkt fast på talepunktene som informasjonsfolkene hadde gitt henne at hun ikke fikk brukt den tida statsråden har i spørretimen. Hun messet gang på gang fram setningen om at «klimaforliket ligger fast». Presselosjens fremste overvåker av spontanspørretimen, Kjetil B. Alstadheim i Dagens Næringsliv, summerte det opp slik: «Hun slapp ut så knappe svar, at hvis Sundtoft var en bil, kunne hun kjørt i kollektivfeltet.» Det blir nok en god stund til statsminister Solberg sender klimaminister Sundtoft til spontanspørretimen i Stortinget igjen.

arne.strand@dagsavisen.no