Nyheter

Ikke lek med rusfeltet

Regjeringen sier de mener rusavhengighet er et helseproblem. Da må de forklare hvorfor de tar med den ene hånda og gir med den andre.

Dette er et debattinnlegg som gir uttrykk for skribentens holdninger og meninger. Du kan sende inn debattinnlegg til debatt@dagsavisen.no.

Jeg hadde en litt naiv tro på regjeringens arbeid på rusfeltet. De borgerlige partiene lanserte i 2014 en opptrappingsplan for årene 2016-2020. Den innebar 2,4 milliarder kroner der ca. 1,6 milliarder skulle gå til kommunene. Og godt var det, for behovene var skrikende. Så mange som 7 av 10 ruspasienter er dårlig forberedt på tiden etter utskrivelse; annenhver ruspasient står uten bolig når han eller hun er ferdigbehandlet; og 220 mennesker gikk bort i overdosedød bare i 2015. Én sentral grunn for å gi penger til kommunene var at de ønsket å styrke ettervernet, eller oppfølging i kommunen etter behandling. I dag tenker vi at brukerne får rusbehandling hos staten og ettervern hos kommunen. På tross av at dette byr på umiddelbare komplikasjoner med fire helseregioner, 19 helseforetak og 35 private avtalepartnere skal samhandle med 426 kommuner, var det et viktig skritt i riktig retning.

Penger ble borte. I 2016 ble de rød-grønne kritisert for ikke å bruke pengene som fulgte opptrappingsplanen. Oslo fikk 88 millioner kroner ekstra, men brukte kun 44, altså halvparten. Dette var foreslått av det borgerlige bystyret og videreført av de rødgrønne. Trondheim var verre. De fikk 20 millioner til skolehelsetjeneste og rus, hvorav 13 millioner var tiltenkt rus. De endte med å fordele 4,3 millioner på begge postene. Nå har Oslo og Trondheim presentert budsjettforslagene for 2018 og rus er ikke prioritert. Oslo har igjen avsatt 30 millioner, eller omtrent halvparten av pengene fra opptrappingsplanen. De øvrige pengene går til barnevern, og områdeløft for Tøyen, Vaterland og Grønland. Dette er forståelig, men det er ikke en forbedring av tiltak for rusavhengige. Trondheim på sin side har bestemt seg for å tangere sitt eget bunnpunkt i 2016. Av de 10 millionene de får for 2018, brukes null på opptrapping, og en million kuttes. Rusfeltets opptrapping i Trondheim tilsvarer minus en million.

Politisk triks. Men nå kommer det som virkelig burde opprøre folk. For selv om Oslo har brukt 122 av 190 millioner de har fått til opptrapping på rusfeltet, belager Velferdsetaten seg på fremtidige kutt. Ikke bare er det et resultat av at opptrappingsplanen snart er over, men at det parallelt med opptrappingsplanen legges opp til en skjult nedtrappingsplan. For tilskudd til Oslo fra fylkesmannen til kommunalt rusarbeid skal trappes ned fra 96 millioner kroner til 0 fra 2018-2021. Dette betyr at samtidig som det skjer en halvveis opptrapping i Oslo over en femårsperiode, skjer det en nedtrapping over en treårsperiode med den konsekvens at Oslo fra 2021 hverken har opptrappingsplanpenger eller de tilskuddene til kommunale rustiltak fra Fylkesmannen. Dette vil ramme omsorgstjenester, smittevern, tannhelse og rehabilitering. Og dette samtidig som regjeringen har foreslått 15 millioner i kutt i rettshjelpstiltak som blant annet brukes av rusavhengige. Mest trolig taktisk for å ha noe gi til Venste og KrF i forhandlinger. Abid Raja har allerede proklamert at Venstre skal 'redde' rettshjelptiltakene. Slikt skaper politikerforakt. For fagre ord om å behandle rusavhengighet som et helseproblem og ikke et kriminalitetsproblem forblir nemlig bare ord dersom de kutter i rustiltak og samtidig driver politisk spill med rettssikkerheten til rusavhengige.

Mer fra: Nyheter