Hvorfor så likegyldig, Anniken?

Hvorfor er du så likegyldig overfor barna du har ansvar for, utdanningsbyråd Anniken Hauglie?

«Foreldre som har barn i Oslo-barnehagen skal være trygge på at deres barn blir møtt av dyktige, kompetente og omsorgsfulle ansatte som ser det enkelte barn og som sørger for at de barn som trenger litt ekstra hjelp og støtte får det», skriver byrådsleder i Oslo Stian Berger Røsland og byråd for kunnskap og utdanning Anniken Hauglie (H) i Aftenposten den 11. august.

For meg som barnehagemamma, er dette toppen av frekkhet. Jeg har det siste året vært vitne til hvordan disse to politikerne skruppelløst har begynt iverksettelsen av konkurranseutsetting og salg av gode kommunale barnehager, uten øye for konsekvensene. I dag kan jeg lese på nrk.no at ni av fjorten ansatte i Asperud barnehage på Holmlia sier opp, at seks pedagogiske ledere i Fagerholt barnehage i min egen bydel, Alna, har sluttet, og at det i Holmen barnehage i bydel Vestre Aker bare er igjen tre av det opprinnelige personalet på ni.

Foreldre og opposisjonspolitikere har påpekt utallige ganger og gjennom hundrevis av høringsuttalelser at dette vil ramme barna, de samme barna som skal være trygge på at de blir møtt av «dyktige, kompetente og omsorgsfulle ansatte som ser det enkelte barn». Når alle disse ansatte som barna kjenner og er trygge på slutter, hva sier så Anniken Hauglie til NRK? Jo, at det ikke påvirker kvaliteten. Man klarer nemlig å «rekruttere nye ansatte».

Altså kan ansatte i barnehagene, disse som mange barn, særlig de mest sårbare, avhenger av for å føle seg trygge i hverdagen, byttes ut som om de var et par sko. Hauglies partner in crime Carl I. Hagen har tidligere sammenlignet barnehager med skobutikker. Hauglie gjør indirekte det samme, for hun mener altså at barnehageansatte er fullstendig utbyttbare, at det ikke spiller noen rolle at dyktige ansatte slutter.

Jeg vil gjerne si deg noe, Anniken Hauglie. Når du er utdanningsbyråd, bør du lytte til kunnskap om hva som er viktig for små barn i barnehagen. Det har du ikke gjort. I så fall har det gått inn det ene øret og ut det andre. Du må gjerne late som om det ikke betyr noe for barna i en barnehage at flertallet av de ansatte de er trygge på og glade i byttes ut. Du må gjerne si det mange ganger, men jeg skal si det til deg en gang til: Det du sier er ikke sant. For noen barn er det som nå skjer skadelig. Du er medskyldig i at stor urett gjøres mot dem. Kanskje du selv skal snakke med barna og deres foreldre i Asperud barnehage, som mister ni av fjorten ansatte. Gjør det, Anniken Hauglie, gjør det. Jeg tror ikke de er interessert i dine verdiløse garantier.