Debatt

Hvorfor bruke millioner på restaurering av myr, når lokalpolitikere gir blaffen?

Regjeringen bruker titalls millioner kroner på å restaurere myr, og i 2015 startet et omfattende arbeid med å restaurere myrer og våtmarker med tre millioner kroner over statsbudsjettet. Beløpet ble økt til 16 millioner i 2016 og til 26,6 millioner i inneværende år

Dette er et debattinnlegg som gir uttrykk for skribentens holdninger og meninger. Du kan sende inn debattinnlegg til debatt@dagsavisen.no.

Myr og våtmark er leveområder for mange arter, de er flomforebyggende og karbonlager. Derfor er restaurering av myr og våtmark svært nødvendig, og satsingen fra regjeringen er veldig bra. Det er likevel et stort paradoks at kommunene fortsatt aksepterer grøfting i skogbruket, torvuttak og nedbygging av myr og våtmark. Dette er tiltak som etter min mening skulle vært ulovlig.

Dårlig forbilde - enorme karbon utslipp

I Nannestad kommune har man et godt eksempel på hvordan man ikke skal håndtere klima og miljøpolitikk. Her er det planer om å bygge ut Bjørkemåsan. Dette er et stort og frodig myrområde, hvor det rapporteres om et rikt dyre- og fugleliv, hvor noen arter er "rødlistet". Bjørkemåsan huser også et av bygdas største elgtrekk.

Det er enorme mengder med karbon som slippes ut ved en uttørking og utgraving av Bjørkemåsan. For å sette det hele i et mer perspektiv kan vi legge til grunn de samme inngangsverdiene for Bjørkemåsan (325 daa åpen myrflate), som for den mye omtalte Jødahlsmåsan (1200 daa) i Ullensaker/Nes. Hvis Bjørkemåsan graves ut vil dette anslagsvis tilsvare et klimagassutslipp på 120.000 tonn CO2, eller det årlige karbonutslippet tilsvarende 60.000 biler om du heller vil bruke den sammenligningen. Omregnet til CO2-avgift av et så stort utslipp, så snakker vi fort om et beløp nærmere 40 millioner kroner. Oppå dette igjen må vi legge på utslippene knyttet til anleggstrafikken.

Klimafiendtlig linje 

Arbeiderpartiet i Nannestad har klart det kunststykket å få Venstre med seg på sin klimafiendtlige linje, og det lover ikke godt for fremtiden. Ingen av disse to partiene virker å være særlig opptatt av klima og naturmangfold i Nannestad. Dette står i sterk kontrast til Venstres engasjement over kommunegrensen og på nasjonalt nivå. Det må også nevnes at Arbeiderpartiets forslag i deres alternative budsjett ville styrke naturvernet med 320 millioner kroner, hvor restaurering av myrområder, tiltak for å kutte klimautslipp, redusere flom og tilbakeføring av naturmangfold skulle styrkes med 8,6 millioner, men dette ignoreres i Nannestad.

Politisk rådgiver Jens Frølich Holte (Høyre) i klima- og miljødepartementet har tidligere uttalt av man håper at man med restaureringen av myr kan redusere utslippene av klimagasser, bidra til klimatilpasning og få flere leveområder for truede arter. Dette er dessverre stikk i strid med lokallaget i Nannestad som støtter utbygging og utgraving av myr der. Jeg kunne fortsatt denne oppsummeringen, men velger å stoppe her.

Myra er viktig for miljøet - kommunene gir blaffen

Regjeringen mener myras klimaegenskaper og økologiske funksjon er viktig for miljøet, og har gitt miljøvernavdelingen ved Fylkesmannen i Oslo og Akershus ansvaret for å restaurere myr og våtmark i Oslo og Akershus, samt å bistå andre fylkesmenn i østlandsområdet i deres arbeid med restaurering.

Jeg kan ikke se for meg at verken regjeringen eller Fylkesmannen synes det er fornuftig å bruke millioner av skattebetalernes kroner på restaurering av myr og våtmark, når enkelte kommuner gir blaffen og grøfter ut myr.

Mer fra: Debatt