Debatt

Hvor lenge har Solskjær jobben?

Manchester United har ansatt sin manager fast. Men hvor lenge kan det vare?

Dette er et debattinnlegg som gir uttrykk for skribentens holdninger og meninger. Du kan sende inn debattinnlegg til debatt@dagsavisen.no.

Kommentar: Espen Rusdal

Så var det sant. Ole Gunnar Solskjær har fått jobben fast i Manchester United. Han har skrevet en kontrakt på tre år og har nå fått roen og tilliten til å bygge et vinnerlag som kan ta hjem ligaen neste sesong.

Det eneste som betyr noe denne sesongen er å kvalifisere seg til neste sesongs Champions League. Da må United enten bli topp fire i Premier League, eller vinne Champions League.

Men det er ikke sikkert det betyr noe i det lange løp. Caretaker managere, eller midlertidige managere som så får jobben fast varer i snitt 594 dager, ifølge en telling hos League Managers Association. Så mye for en fast jobb altså. En midlertidig manager som så blir ansatt fast, sitter løst i hele det engelske ligasystemet. Av 62 midlertidig ansatte managere som har fått fast jobb, siden 1992, er det flere som har fått sparken etter kort tid. I ligasystemet er snittet i den faste jobben altså 594 dager. I Premier League er tallet enda lavere. Der har caretakere som har fått jobben fast 352 dager i sjefsstolen, før de har fått sparken.

Mest kjent er kanskje Roberto Di Matteo i Chelsea. Han var ansatt som midlertidig manager, men fikk suksess. Etter seier i Champions League fikk han jobben fast, men det varte i kun 161 dager. Så har vi Tim Sherwood. Han fikk jobben fast i Tottenham etter en periode som caretakeer. Den faste jobben varte i 141 dager. Kenny Dalglish varte i 370 dager i Liverpool etter at han gikk fra caretaker til fast manager. Den som har sittet kortest etter å ha gått fra crewtaker til fast manager, er Mike Jackson i Shrewsbury Town. Han fikk sparken etter 80 dager.

Hvor lenge Solskjær er sjef i Manchester United henger selvsagt også sammen med resultater. Solskjær har levert poeng i ligaen og avansement i Champions League. Der venter Barcelona. Veien til neste sesongs Champions League, via seier i turneringen denne sesongen, virker lang. En plass blant topp fire i ligaen framstår som den beste muligheten. Men hva om Solskjær ikke makter å levere i det hele tatt? Femteplass i ligaen og ut i kvartfinalen i Champions League er ikke hva United-eierne i Glazer-familien ser for seg. Sesongen vil rett og slett være en fiasko. Hva da med Solskjærs faste jobb?

Det er flere managere i det engelske ligasystemet som har holdt ut lenge etter å ha gått fra midlertidig til fast jobb. I League Ones Wycombe for eksempel. Der har Gareth Ainsworth sittet i over 2300 dager. Han har fortsatt jobben. Manchester United søker en arvtaker for Alex Ferguson. De har forsøkt managere fra øverste hylle, uten å nå gamle høyder. Ferguson selv var sjef i 26 år med stor suksess. Om 26 år fyller Solskjær 72 år. Da er det vel på tide å legge opp? Hvem vet, kanskje det blir i Manchester United?

Manchester United søker en arvtaker for Alex Ferguson. Ferguson selv ga seg det året han fylte 72 år, da hadde han sittet 26 år i sjefsstolen på Old Trafford. Om 26 år vil Ole Gunnar Solskjær også fylle 72 år. Trenger jeg å si mer?

Mer fra: Debatt