Kultur

Hvilket land bor Siv Jensen i ?

Det er vanskelig å kjenne seg igjen i Siv Jensens virkelighetsbeskrivelse av det norske samfunn. Hennes forbilder har vi lite bruk for.

Dette er et debattinnlegg som gir uttrykk for skribentens holdninger og meninger. Du kan sende inn debattinnlegg til debatt@dagsavisen.no.

Hvilket land bor Siv Jensen i?

Siv Jensen har stormet rundt i inn- og utland den siste tiden og fortalt hvor ille det er å være nordmann. I beste sendetid. Inntrykket er at vi har 25 % av inntekten å rutte med. Resten går til skatter og avgifter. Hun kunne i Dagsnytt 18 også fortelle at 250 000 nordmenn står ett år i behandlingskø. Det er omtrent 5 % av befolkningen. Tallet og tidsspennet virker urimelig. Dette må da på en eller annen måte være statistikk med hummer og kanari slått sammen? Det er vanskelig å kjenne seg igjen i hennes beskrivelser.

Siden vi bikker over i pensjonstilværelsen, har vi sørget for å skaffe oversikt over hva vi har å rutte med. Godt inne i reparasjonsalderen – og med nær familie i generasjonen over (90+), begynner vi også å få erfaringer med hva helsevesenet tilbyr.

Det vi får utbetalt etter skatt på snaut 40 %, er det vi vil ha å leve for. Som pensjonist fra det offentlige, vil jeg ha omtrent 21 000 i måneden å rutte med. Det vil si så vidt over netto utbetalt inntekt for nordmenn flest. Kona, som har hatt andre arbeidsvilkår, får 4-5000 kr. mindre i utbetalt månedlig pensjon. For dette kan vi drifte og vedlikeholde et stort og godt hus, spise og drikke svært godt, kle oss bra, ha bil, reise på de feriene vi har behov for, gi gaver ved åremål og høytid. Og vi vil spare noe penger i tillegg. Om en av oss skulle falle fra, vil den andre kunne opprettholde omtrent samme levestandard uten stort problem.

Det siste året har jeg, med mine reparasjonsbehov, hatt flere, dels omfattende operasjoner. Noe planlagt, noe akutt og aldeles uventet. Jeg er blitt operert når jeg har ønsket, eller når behovet var akutt. Jeg har ikke stått i en eneste kø, ei heller betalt eller bestukket meg ut av noen, men har forholdt meg til fastlege, spesialister innenfor et offentlig helsevesen i stor grad betalt over skatteseddelen. Behandlingen har vært prima. Jeg har betalt ca. 1800 kr. i kontanter, altså til frikortet overtar. Våre aldrende nære slektninger får likeledes i hovedsak rask og tett oppfølging etter behov. Som de fleste på alders- og sykehjemmene de frekventerer later det til. Vi lever privilegerte liv. Og vi er ikke alene om det. Ikke overraskende utpeker store internasjonale undersøkelser Norge (og skandinaviske land) som verdens beste å bo i. Karakterisert bl.a. ved relativt jevn inntektsfordeling, svært gode alminnelige levekår – som også er jevnt fordelt, lav kriminalitet, høy sosial mobilitet, innovasjonsevne og sterke fagforeninger.

Ille synes Siv Jensen vi har det, og synes å foretrekke USA og Sarah Palin som forbilder. Med stor økonomisk ulikhet, tilsvarende fattigdom og ujevne levekår, privat, dyrt og dårlig helsevesen for folk flest, høy kriminalitet og voldsbruk, lav sosial mobilitet og svake fagforeninger. Siv Jensen bygger opp en sytekultur og holder seg med forbilder vi klarer oss best uten.

Jon Frode Blichfeldt

Mer fra: Kultur