Hva slags avtaler gjorde NRK med nazistene?

Er det greit at NRK gir en paramilitær gruppe nesten halvannen time taletid, omtrent uten å stille kritiske spørsmål? Den nordiske motstandsbevegelsen tyr til vold (drap), oppfordrer til rasisme og homohat, ønsker å fjerne demokratiet vårt, fornekter holocaust og har Hitler som sin politiske inspirasjonskilde? Det skjedde nemlig da NRK Brennpunkt sendte programmet "Rasekrigerne" onsdag 6. desember.

I mine øyne fremstår NRK-produksjonen Rasekrigerne som ren propaganda for Den nordiske motstandsbevegelsen (DNM) - en organisasjon som i dag er forbudt i Finland. Som seer sitter jeg igjen med ubehag og en følelse av at DNM har satt betingelser til NRK Brennpunkt før journalistene, «som de eneste» slik det fremkommer i programmet, fikk slippe til med kamera og at NRK har akseptert kravene for å få dette «scoopet». Koste hva det koste vil. Hvorfor skulle ellers de hatefulle utsagnene stå uimotsagt? DNM ønsker å kaste alle med mørk hudfarge ut av Norden. De vil knuse "homolobbyen". Og de vil fjerne vårt demokrati. Er DNM beredt på å bruke alle midler i sin kamp? 

 

Jeg tror slike ensidige fremstillinger kan bidra til å rekruttere nye medlemmer til de høyreekstreme miljøene. Sikkerhetsmyndighetene vurderer DNM som den farligste høyreekstreme grupperingen i Norden. Når NRK Brennpunkt bruker store ressurser på å lage et program som kaster lys over det høyreekstremisme miljøet forventer jeg at jeg som seer får vite noe nytt, at fremstillingen settes i et perspektiv og at det gjøres med et visst samfunnsansvar. Seerne får ikke vite noe nytt. Slik programmet fremstår, er det hatpropaganda som ukritisk blir ytret mot sårbare grupperinger. Hatpropaganda er ifølge norsk lov straffbart.

 

Muligens er programmet et scoop, men til hvilke pris? Slik jeg oppfatter programmet, opptrer NRK som et mikrofonstativ for Den nordiske motstandsbevegelsen. Hvor ble det av samfunnsansvaret? Hva tenker NRKs redaksjon om de sårbare grupperingene som DNM omtaler med hat, truer og tråkker på? Hvordan tror NRK Brennpunkt at det oppleves det å få høre at man står øverst på lista over folk som DNM skal «knuse»? Hvordan tror NRK det føles å få politibeskyttelse? Hvordan tror redaksjonen at det oppleves det å være pårørende til en person som blir drept av et DNM-medlem? Det får vi aldri vite i dette NRK-programmet.

 

For å rette opp skaden bør NRK Brennpunkt i det minste å lage en oppfølger som tar utgangspunkt i de grupperingene som DNM angriper (jeg som filmskaper bistår gjerne NRK med arbeidet). Pressens Faglige Utvalg og Kringkastingsrådet burde også ta en kikk på produksjonen og prosessen. Hvilke avtaler måtte NRK inngå med nazistene for å få tilgang til miljøet?