Hva skjer 
med været?

Allerede nå ser vi konturene av klimaendringene.

Her om dagen satt jeg på bussen der noen tenåringsgutter foran meg snakket om været. De lengtet etter skivær, etter mange snøløse vinteruker, sånn at de kunne stå i bakkene på Tryvann. Den ene sa: «Hva skjer med været? Det er jo ikke normalt.» Kameraten svarte: «Jeg tror det er noe med solinnstrålingen som endrer seg» før samtalen gled videre til andre temaer. Jeg hadde lyst til å rope: «DET ER SÅNN KLIMAENDRINGER SER UT!»

Mange miljøvernere tror at folk flest vet hva klimaendringer er. Denne seansen viser dessverre at det fortsatt trengs litt folkeopplysning. Det forundrer meg at ingen i den offentlige debatten snakker om at klimaendringer mest sannsynlig betyr mindre snø og heller varmere og våtere vintre på Østlandet. En uke eller to med snø, forandrer ikke på det faktum. Hvor er Karen O’Brien, Bjerknessenteret, CICERO og andre klimaforskere som har studert hva norske klimaendringer er og vil være? Hvor lenge skal vi vanlige folk stikke hodet i sanden og late som om vi ikke vet?

Karen O’Brien på Universitetet i Oslo har gjort interessant forskning på konsekvensene som klimaendringene vil ha for norsk identitet. Hva vil skje med den norske identiteten når vi må langt til fjells eller nordover for å kunne stå på ski? Senest forrige uke ble norgesmesterskapet på ski flyttet fra Molde på grunn av for lite snø. Osloborgere kunne da ikke spenne på seg skiene og gå ut i den legendariske «Marka».

Allerede nå ser vi konturene av klimaendringene. Det gjøres masse forsk­ning, men denne forskningen blir ikke kommunisert til folk flest. Det trengs mer god gammeldags folkeopplysning om effekten som klimaendringene har for Norge. Klimaforskerne må komme ut av kontorene sine og sørge for at forsk­ningen deres når fram til vanlige folk. Og vi klimabevisste må tørre å bryte inn i samtaler på bussen. Norges snowboard- og skientusiaster trenger kunnskapen deres.