Debatt

Hva med oss elevene?

«De voksne» legger frem mange gode argumenter om etikk og ansvaret til statskanalen, men vi i elevrådet mener at erfaringene våre er vel så viktig.

Dette er et debattinnlegg som gir uttrykk for skribentens holdninger og meninger. Du kan sende inn debattinnlegg til debatt@dagsavisen.no.

Da vi samlet oss i aulaen vår på Lillestrøm Vidregående skole i går, gikk det både sukk, gisp og applaus gjennom salen. Programleder i NRK serien folkeopplysningen, Andreas Wahl, sto foran oss og avslørte at mye av det vi hadde sett på sosiale medier, og i skolegården det siste halve året, var falsk informasjon, bevisst formidlet for å få oss til å stemme på Senterpartiet i skolevalget.

NRK-programmet ville sjekke hvor enkelt det eventuelt er å påvirke et valgresultat gjennom falske nyheter på sosiale medier.

Til tross for flere forsøk på å påvirke oss, viste seg å ikke ha noen stor effekt på det faktiske valgresultatet på skolen, noe vi elever er svært stolte av.

Les også: NRK-program prøvde å manipulere skolevalget med «fake news»

Elevene på skolen vår har mange ulike meninger og erfaringer rundt det vi har blitt utsatt for. Noen synes det var et lærerikt og interessant eksperiment, og tenker at det kan gi oss fordeler i møte med falske nyheter i fremtiden. Andre følte seg uviktiggjort og manipulert, kanskje spesielt den store delen av elevmassen som er engasjert i politikk og i de ulike ungdomspartiene.

Vi reagerte også ulikt på prosjektet. Noen av elevene gikk fem på, og trodde på alt som ble lagt ut. Andre begynte tidlig å stille spørsmål til påfunnet fra Wahl og NRK.

Diskusjonene har rast i klassechatter og i gangene, og mange har ønsket å si noe om det som har skjedd på skolen vår. Samtidig har det dukket opp mange nyhetssaker om hendelsen, og utløst en debatt om hvorvidt det er etisk forsvarlig av NRK. Både statsministeren, kunnskapsministeren og flere ungdomspartier var negative til at vi har blitt utsatt oss for eksprimentet.

Les også: NRK-sjefen var ikke informert om valgeksperiment

«De voksne» legger frem mange gode argumenter om etikk og ansvaret til statskanalen, men vi i elevrådet mener at erfaringene til elevene som faktisk ble utsatt for eksperimentet er vel så viktig.

I kommentarfelt, Facebookinnlegg, TV-reportasjer, avissaker og Instagram-stories myldrer det av engasjerte elever som vil si sine meninger om eksperimentets etikk og læreverdi, og om NRK har undervurdert seriøsiteten og betydningen til et skolevalg.

Vi vil anbefale alle å lese seg opp på det elevene mener, fordi i bunn og grunn er det vi som er påvirket.

Mer fra: Debatt