Debatt

HVA ER DET MED POLITIET I AGDER?

Avdøde blir ikke sendt til rettsmedisinsk obduksjon. Kostnader er sjelden årsak, selv om det ofte fremstilles slik. Det viser seg at politiet og statsadvokatene ikke holder seg orientert om relevante lovendringer og derfor ikke følger gjeldende direktiver.

Dette er et debattinnlegg som gir uttrykk for skribentens holdninger og meninger. Du kan sende inn debattinnlegg til debatt@dagsavisen.no.
Undersøkelser vedrørende rutiner for rettsmedisinske obduksjoner, har avdekket en rekke politidistrikt som ikke etterforsker dødsfall som likner selvdrap. Og Agder er i en klasse for seg.
Morten Ørn, leder for Felles operativ enhet ved Vest politidistrikt, sier «Det er helt klare regler i påtaleinstruksen om når obduksjon skal foretas. Har noen dødd alene og det er ukjent dødsårsak vil regelen være obduksjon, med mindre høy alder og tidligere sykdomshistorikk gjør det sikkert at dødsfallet er naturlig. Også i selvdrapstilfeller er reglen at obduksjon skal gjennomføres.»
Politioverbetjent Kari E. Øvsthus ved Oslo politidistrikt, forteller at de går ut fra «verstefalls-teorien» og sender inn alle personer der det er ukjent dødsårsak, med noen få unntak. Der det ser ut som selvdrap, kan den avdøde i verste fall ha vært utsatt for en kriminell handling eller fått bistand til å dø.
Obduksjon kan ikke erstattes av annen etterforskning, sier Torleiv Ole Rognum, overlege og professor i rettsmedisin ved Universitetet i Oslo. Bl.a. vil tegn til vold eller svært høy konsentrasjon av morfin og heroins nedbrytningsprodukt tilsi videre etterforskning.

Overlege i Dødsårsaksregisteret, Christian Lycke Ellingsen, la fram en presentasjon på Helseregisterkonferansen i 2016 som viste obduksjonsfrekvensen fra 2005-2014:
Oslo 7,4, Hordaland 7,0 og Rogaland 6,2. Landsgjennomsnittet er 3,9. Lavest har Agderfylkene med 1,0.
I 2016 ble det foretatt 2051 rettsmedisinske obduksjoner. Pr 100 000 innbyggere innrapporteres det flest fra Vest politidistrikt, deretter fra Oslo og Sør-Vest, mens færrest fra Agder.
Den rettsmedisinske kommisjons årsrapport forklarer obduksjonsfrekvensen fra Agderfylkene med lang og kostbar transport. Siden 1992 har kostnadene ligget hos rekvirerende politidistrikt. Statistikk viser at Agderpolitiet lå på bunnivå også da Delinkventfondet (Justis- og politidepartementet) betalte alle kostnader. «Antall obduksjoner pr 1000 innbyggere er lavere i spredtbygde strøk enn i tettbygde strøk, noe som er et tankekors,» sier Morten Ørn. «Det behøver ikke være eneste grunn, men flere enn meg er bekymret for at kostnadene spiller inn.» Agderfylkene leverer i hovedsak til Oslo universitetssykehus (OUS) selv om det fra Kristiansand til Stavanger universitetssykehus (SUS) er 10 mil kortere. Kostnaden er kr 12647 ved OUS, mot kr 5708 ved SUS. Distriktets vestlige kommuner leverer til SUS.
Riksadvokatens rundskriv 2/2011 «Etterforskingsplikt - Barn og unge under 18 år» påpeker endringer i påtaleinstruksen fra «bør» til «skal» sende avdøde til rettsmedisinsk obduksjon. Flere politidistrikt, deriblant Agder, er ukjent med oppdateringen. Påtaleenheten i Agder forteller at barn er funnet hengt eller skutt, og dødsfallene konkludert som selvdrap av politiets egne krimteknikere. I en henvendelse svarer statsadvokat Anders Blix Gundersen at straffeprosessloven § 224 fjerde ledd og påtaleinstruksen § 7-4 siste ledd omhandler barn.
Der det viser seg å være selvdrap, er politiet pliktig til å etterforske bakenforliggende trusler. Påtaleenheten vedgår at politiet ikke gjør undersøkelser omkring dette, selv om han beskriver antall døde som «mange barn.»
En henvendelse ble 03.04.2017 sendt Agder statsadvokatembeter med spørsmål om hvordan de orienterer politidistriktet om lovendringer, og om det er egne regler som omhandler barn under 18 år. Svar uteble. Statsadvokat Eirik Stolt-Nielsen ved Hordaland statsadvokatembeter, forteller at riksadvokatens rundskriv blir meddelt påtalemyndighet i Vest politidistrikt ved oversendelse og foredrag på påtalemøter. Tilsvarende orientering burde bli implementert ved øvrige politidistrikt.

Riksadvokaten ble 20.04.2017 informert om de politidistrikt som ikke følger etterforskningsplikten av barn. Undersøkelsen inkluderte kontakt med 14 politistasjoner, der kun Oslo politidistrikt på eget initiativ påpekte pålagt obduksjon og etterforskning av barn under 18 år.

Hvordan vil Agderpolitiet og øvrige politidistrikt orientere seg om tidligere og nye lovendringer slik at de kan utøve en forsvarlig etterforsking?

Mer fra: Debatt