Debatt

Hva er demokrati?

Professor Noralv Veggeland skriver på Dagsavisens Nye Meninger mandag 9. oktober at en offentlig diskusjon om vårt demokrati er nødvendig og bør komme. Enig!

Dette er et debattinnlegg som gir uttrykk for skribentens holdninger og meninger. Du kan sende inn debattinnlegg til debatt@dagsavisen.no.

Professor Veggeland mener demokrati bør diskuteres. Og ja, det er stort behov for å diskutere dette.

Demokrati nevnes ofte uten å definere det nærmere. Og når det defineres, er det et utall av definisjoner.

I festtaler får vi høre at demokrati må være noe mer enn rent flertallsstyre, men det er i festtaler.

Vi skal huske på at begrepet demokrati i lange tider har vært ansett som rent flertallsstyre, som gatens parlament. Hverken de amerikanske grunnlovsfedrene eller fedrene på Eidsvold hadde noe særlig til overs for nettopp demokrati.

Vi skal også huske på at viktige institusjoner i den vestlige verden vokste frem før vi fikk demokratiet slik vi kjenner det idag, med almen og lik stemmerett, som de aller fleste tar for gitt og som et tema hevet over kritikk og diskusjon. Spesielt blant disse institusjoner er rettsstaten, eiendomsrett og andre individuelle rettigheter og sivilsamfunnet.

Hvis vi med demokrati mener rent flertallsstyre, bør det ihvertfall begrenses sterkt utover slik det gjøres idag. Det innrømmes fra tid til annen at folkemakten har det siste ordet i et demokrati. Høyesteretts 200-årsjubileum ble markert i Arendal kultur- og rådhus under Arendalsuken i 2015, og da ble nettopp dette uttalt.

Det er i slike sammenhenger lett å minnes Ibsens ord gjennom Dr. Stockmann i En folkefiende om at majoriteten har makten, men ikke retten.

Vi bør absolutt diskutere demokratiet. Og da bør vi senke begrepet fra dets status som en sekulær erstatningsreligion, slik at vi får en ordentlig debatt.

J.K. Baltzersen er redaktør av antologien Grunnlov og frihet: turtelduer eller erkefiender?

Foto: Steve Swayne (Wikipedia; Flickr)

Mer fra: Debatt