Human asylpolitikk?

Kjære Sylvi Listhaug. Jeg håper du aldri får oppleve krig. Jeg håper du aldri får oppleve et liv hvor du går rundt og lurer på når og hvor neste angrep kommer til å være. Et liv hvor du må sitte klistret til tv-skjermen hver eneste dag bare for å se om barndomsbyen din var dagens angrepsmål eller ikke.

Jeg håper du aldri må flykte. At du aldri opplever å måtte forlate alt du kjenner og eier. At du aldri kommer til et land hvor du hverken kjenner språket, kulturen eller en sjel. Jeg håper du ikke blir tatt bilde av når du kjøper First Price-kneipbrød, og innser det først når mediene kontakter deg. Jeg håper også at du aldri lærer deg språket, sånn at du ikke en dag tenker at du skal sjekke nyhetsartiklene fra da du først ankom, bare for å lese hva folk tenkte. Lese alle de vonde kommentarene. Lese hvordan landets ministre ikke beskyttet deg og dine når du trengte det aller mest. Hvordan landets finansminister tok på seg partilederhatten og snakket om nullbosetting av flyktninger. Lese hvordan landets innvandrings- og integreringsminister sendte ut barnefamilier i 30 minusgrader til et land så kaldhjertet at de 30 minusgradene føltes glovarme.

Kjære Listhaug, jeg håper du klarer å komme i alle verdens aviser og i alle historiebøkene som blir skrevet i skrivende stund. Jeg håper framtidens barn siterer deg og tenker på den utenkelige tiden hvor folk fremdeles kjempet for deres egne og deres medmenneskers grunnleggende rettigheter. Jeg håper du blir like stor som Mahatma Gandhi og Martin Luther King Jr. til sammen. Men da må du være den innvandrings- og integreringsministeren Norge trenger så sårt akkurat nå. Den som hjalp det fåtallet av verdens flyktninger som utrolig nok klarte å komme seg så langt nord. Den som slo ned på klart rasistiske og voldelige kommentarer. Den som hadde de gode svarene når ett av landets aviser spurte om grunnlaget til deporteringen av titalls asylsøkere til inhumane Russland, og som gjorde revurdering av det urettferdige tiltaket. Den som så menneskene og ikke først og fremst utgiftene.

 

"Be the change you want to see in the world", sa Gandhi så fint. Jeg gleder meg til å bruke det sitatet du blir mest kjent for.

 

(januar, 2016)