krav til private: Høyres kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen gir ikke kommunene mulighet til å stille de samme kravene til private som vi gjør til de offentlige barnehagene, skriver kronikkforfatteren. FOTO: VEGARD WIVESTAD GRØTT/NTB SCANPIX

Høyre svikter Oslos småbarnsforeldre

I 18 år hadde Høyre sjansen til å gi alle barn i Oslo mulighet til å gå i barnehage.

Retten til barnehageplass har blitt utvidet med tre måneder etter at det nye byrådet overtok i 2015. Samtidig har barnehagekøen gått ned. Likevel hevder Høyres Saida Begum i Dagsavisen 22. juni at 2.917 barn står i barnehagekø i Oslo, og at køen har blitt lengre etter at Arbeiderpartiet overtok byrådsmakten fra Høyre.

Bildet av lange køer skapes fordi Høyre-politikeren aktivt velger å bruke tall som ikke stemmer. Det riktige tallet er at 900 barn stod i barnehagekø sist det ble undersøkt. Kømålingen er uansett bare et øyeblikksbilde. Vi har løpende barnehageopptak i Oslo, og fyller opp barnehageplassene så fort de blir ledige. Dermed vil barnehagekøen endre seg fra dag til dag, men påstanden om at den har blitt lengre med Arbeiderpartiet, er uansett feil.

Jeg synes like fullt det er modig av Høyre å utfordre Arbeiderpartiets barnehagepolitikk. For da Høyre tapte valget i 2015 hadde Oslo den laveste barnehagedekningen i landet, både målt etter fylke og målt etter storby. 5.500 barn stod utenfor barnehagen, og i flere bydeler stod hvert femte barn utenfor. Dette er ikke et resultat av en naturlig utvikling, men av dårlig barnehagepolitikk. En politikk som Høyre likevel viderefører i opposisjon, der de i bystyret nylig foreslo å kutte 800 barnehageplasser i Oslo frem mot 2019.

I 18 år styrte Høyre og de borgerlige partiene Oslo. I 18 år hadde de sjansen til å sette barna først og gi alle barn mulighet til å gå i barnehage. Men det klarte de ikke. Kanskje ikke så rart all den tid Høyre, Frp, KrF og Venstre i fellesskap innførte et forbud mot å bygge offentlige barnehager i Oslo?

Et slikt forbud har Arbeiderpartiet og byens nye politiske flertall opphevet. I skrivende stund har jeg ni offentlige barnehager under bygging i Oslo, og ytterligere åtte barnehager har snart byggestart. De mange offentlige barnehagene bygges ikke fordi vi er mot private barnehager, men fordi Høyres kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen ikke vil gi kommunene mulighet til å stille de samme kravene til private som vi gjør til de offentlige barnehagene. For eksempel om kvalitet, kompetanse og bemanning.

Faktisk når ingenting av den politikken som velgerne i Oslo eller andre kommuner stemmer frem de private barnehagene. Det gjør at forskjellene i barnehagen øker, og at velgernes og partienes ambisjoner for barnehagen bare kan realiseres i annenhver barnehage i Norge, altså i de offentlige. Derfor er det god arbeiderpartipolitikk at byrådet lar to av tre nye barnehageplasser i Oslo være offentlige.

Det er også god arbeiderpartipolitikk at vi, som det eneste partiet, nå går til valg på å gi kommunene mulighet til å stille krav til private barnehager. Det vil gi et mer likeverdig tilbud. Ikke minst vil det gi barnehagen et demokratisk løft ved at politikken velgerne stemmer frem, faktisk kan gjennomføres i alle barnehager. Men skal det skje, må Jonas Gahr Støre stemmes frem som Norges neste statsminister.

I et forsøk på å tilsløre Høyres mangeårige svik mot småbarnsforeldre, prøver Begum nok en gang å koke ideologisk grøt om byrådets samarbeid med partiet Rødt. Både Høyre og Rødt har en interesse av å skape et inntrykk av at det er Rødt alene som styrer barnehagepolitikken i Oslo, men det er like fullt helt feil.

Hvordan kan det være Rødt som styrer barnehagepolitikken når det er Arbeiderpartiets eget valgløfte om 3.000 flere barnehageplasser som faktisk gjennomføres i Oslo? Vi har krevd inn eiendomsskatt for å få det til, og vi er nå på god vei mot å løfte barnehagedekningen i Oslo opp fra jumboplassen som Høyre-partiene syntes var god nok. Vi har dessuten vist at Arbeiderpartiet ikke har «allergi» mot private aktører, slik Erna Solberg liker å hevde. Vi har så langt godkjent fire private barnehager med mange hundre nye private barnehageplasser, og noen av dem er såkalt kommersielle barnehager. Hvordan kan det da være Rødt som styrer barnehagepolitikken?

Når småbarnsforeldre sier at barnehageplass er viktigst for dem, så er det også viktigst for Arbeiderpartiet. Den vesentlige forskjellen mellom Arbeiderpartiet og Høyre er evnen til å bygge barnehageplasser. Det bør foreldre og potensielle foreldre merke seg. For en trygg og god barnehageplass kommer ikke av seg selv, men må aktivt stemmes frem av velgerne gjennom valg.