Debatt

Homofili og politikk

Homofile har kjempa for rettigheter og toleranse for føleseslivet i alle ideologiske leire og retninger i en årrekke, både konservative og radikale.

Dette er et debattinnlegg som gir uttrykk for skribentens holdninger og meninger. Du kan sende inn debattinnlegg til debatt@dagsavisen.no.
Mange mennesker bør rive av seg fordommer, og innse de realiteter som finnes. Man burde tolerere at andre medmennesker har like naturlige seksuelle lyster som seg selv. Vi som var unge på 1970-tallet levde ut følelseslivet, og kjempa for rettigheter og toleranse.
I avisa Friheten  nr 13, skriver Ola Dalheim og Kristoffer Andersen i et leserinnlegg at homofili var legalisert av Lenin i Sovjetunionen. Men i Sovjetunionen var faktisk homosex mellom menn forbudt, og  sodomiparagrafen 121 i sovjetisk straffelov hjemlet 5 års fengsel. Homoseksualitet ble hevda å være grov krenkelse av sosialistisk moral der. Det nåværende kommunistparti i Russland , KPRF,  støtta i 2013 lov mot opplysningsarbeid om homofili i Russland. I Norge ble homoseksualitet blant menn avkriminalisert 1972, men i Danmark ble det lovlig allerede i 1943. I Russland ble det legalisert i 1993, og i andre land er det forbudt den dag i dag. Under forbudstider blir homoseksuelle handlinger straffet. I Norge før 1972 ble homofile straffet med 3 års fengsel samt psykiatrisk behandling for å bli heterofile. I mange arabiske land straffes dette med sharialover.
Homofile følelser har vært, og er, vanskelig tabubelagt tema fortsatt. Hvis man har opplevd kjærlighet, kameratskap og nærhet i homofil relasjon, har man grunnlag for å bearbeide sine følelser til noe realt og bra. Selvaksept er viktig for folk som sliter. I praksis kan homofile bli uglesett av kolleger og venner, og det er vanskeligere å få og beholde jobb som åpen homofil. Unge mennesker i dag bør ha rettmessig frihet til å leve som heterofil, bifil eller homofil. Homoseksuelle erfaringer bør anses som gode for alle. Kanskje alle egentlig er bifile?
De norske homopolitiske organisasjoner blei splitta av politiske årsaker i begynnelsen av 1980-tallet.  Men etter hvert fusjonerte de to fraksjonene til LLH (Landsforeninga for Lesbiske og Homofile) som i dag heter FRI. Det er viktig at nordmenn solidariserer seg med kampen for menneskeverd for følelser i alle land. I Norge har legaliseringa skjedd ved homopolitisk arbeid og opplysning av mange ildsjeler i flere tiår. Og Norge har lovparagraf 135a som verner mot diskriminering på grunnlag av seksuell orientering.
Det handler ikke bare om retten til partnerskap og ekteskap mellom likekjønnete. Det handler like mye i dag om selvaksept, og muligheter for et godt følesesliv  ved åpenhet på jobb og fritid. Det er vondt å skremmes av omgivelsene på grunn av seksuell orientering. Samfunnet bør ha gode tolerante holdninger som er akseptable for homofile, bifile og transpersoner. Diskriminerende lovgivning mot homoseksuelle handlinger bør være en sagablott, og skrittet videre blir å leve ut sin legning selv om det har sosiale kostnader. Følelseslivet er viktig for enhver person uavhengig av politisk ståsted. Følelser kan bli frynsete og slitne på livets vei, men kjærlighet og kameratskap er verdt mye. 

Mer fra: Debatt