Statsminister Erna Solberg mener det kan bli vanskelig å gjennomføre ulveforliket slik forlikspartiene krever.

«Hold opp,» Erna!

Vi har snakket mye om Donald Trumps kommentar om at det var «good people on both sides» i Charlottesville i 2017. Erna gjør noe av det samme.

Etter terrorangrepet i New Zealand la statsminister Erna Solberg ut en kondolansemelding på Facebook. Dette genererte så mye hatmeldinger at statsministeren så seg nødt til å slette den, etter å forgjeves å ha slettet flere slike meldinger. La nå først det faktum synke inn. Noe av dette skal ha vært posteringer med voldsforherligelse, støtte til terror med mer. Dette burde vært anmeldt. Så er det trist å konstatere at selv i en slik situasjon greier statsministeren ikke å la være å ta et spark til «venstresiden».

Dette sier jeg fordi Solberg skrev så en status om dette, gjengitt under her. Tre avsnitt, med tre veldig ulike budskap. Det første kan nesten oppfattes som en fallitterklæring. Man fikk rett og slett ikke demmet opp for hatet. Det andre sier noe om både hva hun ønsker, og ikke ønsker. Stor takhøyde ja, hat, rasisme og hatefulle ytringer, nei. Denne delen er det enkelt og greit å stille seg bak, og samtidig også applaudere. En tydelig melding av den typen vi dessverre ikke alltid forventer fra den politiske ledelsen.

Det er imidlertid det tredje avsnittet som fikk meg til å reagere. Her skriver statsministeren: «Vi skal ha et samfunn hvor alle skal kunne leve det livet de ønsker, uansett kjønn, religion, legning eller bakgrunn. Jeg aksepterer ikke at muslimer kalles terrorister, at vanlige folk som vil ha en strengere innvandringspolitikk blir kalt rasister eller at homofile, skeive og lesbiske henges ut. Hold opp. Det ødelegger den offentlige debatten.»

Vi har snakket mye om Donald Trumps kommentar om at det var «good people on both sides» i forbindelse med nynazister som marsjerte og som drepte en motdemonstrant i Charlottesville i 2017. Erna gjør noe av det samme her. Hun sidestiller rasisme og at vanlige muslimer kalles terrorister på den ene siden med at folk som vil ha en strengere innvandringspolitikk kalles rasister på den andre. Det å bedrive rasisme og det å bli beskyldt for rasisme sidestilles altså. For å sitere henne selv,  «Hold opp. Det ødelegger den offentlige debatten.»

Selvsagt er det feil å sidestille alle ønsker om en strengere innvandringskritikk med rasisme, og det har jeg faktisk ikke oppfattet at noen gjør heller. Her setter man opp en falsk likhet, det tjener ikke statsministeren eller regjeringen vår til ære. Det er i hvert fall ikke landet vårt tjent med. Dette burde man rett og slett holdt seg for god til. Det må gå an å fordømme rasisme uten å ty til slike trumpianske tilnærminger med «on both sides».