Høgmo og håpet

Lenge leve breddefotballen! Det var flere som vile se 2. divisjonsfotball i Fredrikstad søndag enn eliteserie i nabobyen Sarpsborg samme kveld.

5691 tilskuere betalte for å se Per-Mathias Høgmo lede Fredrikstad for første gang. Motstander Asker var neppe noen tilskuermagnet. Toppkampen Sarpsborg - Brann trakk 5258 til trivelige Sarpsborg stadion, en arena som etter siste oppgradering har plass til tusen flere.

Fredrikstad er en fotballby og det er innarbeidet godt utenfor byens grenser. Klubben har en posisjon i norsk fotball. Og det har tydeligvis byens befolkning ikke glemt.

De har selvsagt som felles mål å få Fredrikstad tilbake, og når man samler flere folk enn alle andre 2. divisjonskamper til sammen, bekrefter det bare at laget befinner seg i feil divisjon. I hvert fall målt i interesse.

Mange kaller 2. divisjon og nedover som den ekte fotballen. Her er det en mye mindre økonomi og de fleste spillerne studerer eller har jobber ved siden av. Her er fotballen hobby både for spillere og tilskuere.

Og tallene fra Fredrikstad viser at entusiasme og tilhørighet trumfer sportslige ambisjoner. Laget blir ikke forlatt selv om det spiller på nivå tre i Norge. Det geniale med fotballen er dens enkle konkurranseregler. Tabellen viser status. Hver dag, hele tida.

I den øverste ligaen var det bare Molde - Lillestrøm (7411) som samlet flere tilskuere enn Fredrikstad i denne runden. Når verken Rosenborg, Brann eller Vålerenga har hjemmekamp blir tilskuertallene moderate. Det er få publikumsmessige fyrtårn i Norge. Men lokalfotballen lever.

For felles for alle aktører i norsk fotball er at håpet lever. Høgmo har skapt nytt håp i Fredrikstad og det håpet vil folk se med egne øyne selv om laget tidligst kan være tilbake på øverste nivå i 2020.