Hjemme best

Skal vi kåre Panama til fotball-VMs mest anonyme lag?

Det kan de gjøre noe med hvis de for eksempel ryster England når de møtes i Nizhny Novgorod 24. juni. Men før det skal de opp mot Belgia i sin første VM-kamp og i kveld sparrer de mot Norge på Ullevaal stadion.

Norge har slått VM-nasjonene Australia (4–1) og Island (3–2) og Lars Lagerbäck får en fin rekke hvis også VM-debutanten Panama slås i kveld. Dette er Lagerbäcks sjette hjemmekamp på Ullevaal og han har ennå ikke tapt. Sakte, men sikkert bygger han opp et nytt landslag med det han kaller «positiv hjernevasking».

Hans store utfordring er mangelen på kamper. Etter kveldens oppgjør spiller ikke Norge igjen før det nye konseptet Nations League ser dagens lys i september. Resten av verden kan konsentrere seg om fotball-VM.

Som Panama for eksempel. Denne svært rutinerte gjengen hindret altså blant andre USA fra å få delta i Russland. Deltakelsen er en sensasjon på linje med Island og går du gjennom troppen deres, kjenner du antagelig ikke navnet på en eneste spiller. Men hjemme i Panama er de folkehelter allerede.

Dette er spilere som har slått seg opp på det amerikanske kontinentet. Kaptein Roman Torres, som ble matchvinner da laget kvalifiserte seg, spiller daglig i Seattle Sounders. Veteranen Luis Tejada, som har over 100 landskamper, har aldri fått sjansen i Europa, selv om han har ønsket det. Kun tre mann spiller i Europa, men i mindre profilerte klubber i Romania, Slovakia og Belgia.

Men Panama er i VM. Det er ikke land som Nederland, Italia og USA. Så det er ikke alt FIFA klarer å overstyre, heldigvis.

Lars Lagerbäcks prosjekt er å få Norge inn i sluttspill igjen. Med seier i kveld vil det være to år siden siste hjemmetap. Det bygger en ro i troppen som kler denne landslagssjefen.