Helsvart for de hvite

Innspurten i engelsk førstedivisjon får «Game of Thrones» til å framstå lett og lystig.

«Blytungt», «hjerteknusende», «disaster», «gutted and heartbroken». De tunge meldingene fra Leeds-supportere satt løst på Twitter 2. påskedag. Leeds hadde gått på sin andre poengløse smell på under en uke, og etter en helsvart påske ser det før helgens kamper veldig stygt ut for opprykkssjansene til klubben som har oppholdt seg på automatisk opprykksplass store deler av sesongen. Sjansen til å rykke opp igjen i Premier League har ikke vært så god siden den gang klubben ble banket opp av Watford i opprykksfinalen etter en sesong i førstedivisjon for cirka femten år siden.

Nå har Leeds gått på trynet – igjen – når det gjelder som mest. Langfredag tapte klubben mot Wigan, bunnlaget som knapt har vunnet en bortekamp hele sesongen og hadde fått en mann tidlig utvist. Leeds brukte dagen til å brenne straffe, misbruke 15 målsjanser og slippe inn to baklengs, i en hjemmekamp hvor laget hadde 77 prosent av spillet. Rivalen Sheffield United gjorde det som krevdes og tok over andreplassen på målforskjell. Wigan-tapet var så uventet at selv VG-sporten omtalte en førstedivisjonskamp, og brukte favorittordspillet «Leed-else». Verre skulle det bli.

2. påskedag vant Sheffield United igjen, mens Leeds tapte kampen mot Brentford som måtte vinnes. Etter kampen var spillerne så knust at trener Marcelo Bielsa måtte ut på matta og trøste dem en etter en. Pablo Hernández så ut som han sto og grein. Selv om det er seks poeng igjen å spille for, ligger det til en Leeds-supporters natur å føle at håpet er ute. Leeds United framstår som ubrukelige, de har mistet selvtilliten, fotfestet og formen. Og bak lurer minst to klubber i storform. Nå frykter Leeds-supporterne et møte med Aston Villa i en opprykksfinale – om klubben i det hele tatt skulle klare å komme seg gjennom to kvalikkamper først. Aston Villa har ikke tapt på ti matcher, knapt avgitt poeng siden januar. Prestasjonene til Leeds gjør at alle klubber i toppen synes farlige nå, og tabellen er fortsatt så tett at opprykksstriden involverer mange – West Bromwich, Derby, Middlesbrough, Bristol City og Sheffield Wednesday. Og en opprykkskamp i Championship er tombola. I verste fall ender nervøse kamper i straffesparkkonkurranser som sender den mest underpresterende klubben opp.

Leeds Uniteds eneste håp er at Sheffield United avgir poeng mot Ipswich og Stoke. Og at Leeds faktisk vinner sine to siste kamper mot Aston Villa og Ipswich. Alt i løpet av halvannen uke. Det er lite som tyder på at Sheffield United har grunn til å frykte noe som helst. Leeds-supporterne kan bare håpe på et mirakel, men vi vet jo av erfaring at de ikke skjer.