Lederne for de tre regjeringspartiene møtte pressen for budsjettkonferansen på Statsministerens kontor i går. Fra venstre kulturminister Trine Skei Grande (V), statsminister Erna Solberg (H) og finansminister Siv Jensen (Frp). FOTO: GORM KALLESTAD/NTB SCANPIX

Harde budsjettkamper

Regjeringen er inne i sine siste og avgjørende møter om neste års statsbudsjett. Utfordringene står i kø.

I en situasjon med god vekst i økonomien og solide oljeinntekter varsler statsminister Erna Solberg (H) og finansminister Siv Jensen (Frp) at de nå vil bruke bremsen og ikke gasspedalen. De lover et stramt statsbudsjett.

Siden 2013 er det delt ut skattelettelser for 24 milliarder kroner. Et stramt budsjett må bety at tida er over for de store skattelettelsene. Antakelig blir det ikke vanskelig å få Stortinget med på en eventuell frys på skattelettelser. Verre blir det å overbevise Høyres og Frps velgere om at skatteløftene må stues bort i en krok.

For høyresidens velgere og Frp spesielt, vil det ikke være lettere å svelge at bensinprisen øker og at biler blir dyrere på grunn nye målemetoder for CO2-utslipp. På toppen kommer det at bilistene må betale mer i bompenger. Finansminister Siv Jensen vil få et svare strev med å forklare sine egne velgere og partiets stortingsgruppe om hvorfor Frp ikke klarer å oppfylle løftet om rimeligere bilbruk.

Da Erna Solberg, Siv Jensen og Trine Skei Grande møtte pressen før budsjettkonferansen, var det typisk nok bare Trine Skei Grande som snakket om klimautfordringene. Hun viste til den rekordvarme sommeren her i landet og i utlandet, de mange skogbrannene og at isen sprekker i arktiske strøk. Med det signaliserte Venstres leder at statsbudsjettet vil vise en mer offensiv klimapolitikk. Det er flott at Skei Grande tar klimakampen i regjeringen. Vi frykter at Venstre må gi tapt for klimafornekterne i Frp.

I forrige periode kjempet Venstre i Stortinget for å få satt et tydelig stempel på Solberg-regjeringens forslag til statsbudsjett. Ved et par anledninger gikk det så hardt for seg at det lå an til regjeringskrise. Som opposisjonsparti klarte Venstre å synliggjøre at partiet utgjorde en forskjell. Utfordringen denne gangen blir å vise at det også gjør en forskjell som regjeringsparti. Hvis ikke, vil regjeringsdeltakelsen framstå som fiasko.