Gullbilletten

Noen klubber jubler over opprykk til Championhship, ligaen som fire andre klubber for tida drømmer om å komme seg ut av. Og opp i Premier League.

Fire klubber skal kjempe seg over den tøffe kneika, som består av tre kamper de neste ukene. Det starter med semifinalene i morgen, så nye møter tirsdag og onsdag. Målet er play off finalen i slutten av måneden.

 

Leeds møter Derby County i den ene gruppa, Aston Villa og West Bromwich skal kjempe i den andre, og vinnerlagene vil møtes i ettertraktede og svært verdifulle finalen som gir rett til å spille i Premier League neste sesong.

 

Hvilken av semifinalene som vil gå hardest for seg er ikke lett å si. Frank Lampard og Derby har noe å bevise etter å ha tapt to ganger for Leeds United denne sesongen. Leeds vil kanskje si takkf for sist etter «spygate»-affæren, hvor en observatør utsendt av Leeds-trener Marcelo Bielsa ble «avslørt» mens han overvåket en Derby-trening før kamp. English Football League-direktørenes løsning på ikke-skandalen ble en bot på drøyt to millioner kroner, som det viser seg at Leeds-trener Bielsa selv valgte å betale av egen lomme.

Den andre semifinalen garantert bli preget av at lagene er intense lokalrivaler fra før, med og det å danke ut motstanderen i play off vil bare styrke triumfen ytterligere.

 

Bonusen ved opprykk er verdt over 1,8 milliarder kroner. Tap er en sur, vanskelig sesong til i remmer og tøyer-ligaen Championship. Det som taler i mot at Leeds er Premier League-klubb neste sesong, er en sviktende form og tap etter tap mot Championships bunnlag. i det siste. De andre klubbene er derimot i playoff fordi de har vunnet kamp etter kamp denne våren.

 

Det er flere som venter på vårens opprykksfinaler i engelsk fotball. I League One skal Charlton, Doncaster, Portsmouth og Sunderland ut i kamp om den siste ledige plassen i Championship. Det gamle storlaget Sunderland har ikke hatt store problemed med å hevde seg nede i League One, men har ikke vært gode nok til å bli blant ligaens to beste.

Det er en stund siden det ble klart at Luton Town og Barnsley er klare for Championship neste sesong. Luton ern endelig tilbake i førstedivisjon, etter en tiårig historie med nedrykk etter nedrykk, svært store økonomiske problemer og historisk poengstraff på hele 30 minuspoeng. Barnsley tok seg tilbake fra League One på en sesong.

De andre nye lagene i førstedivisjon er Cardiff og Fulham, tilbake etter en sesong i toppligaen, samt Huddersfield - to sesonger etter at den lille Yorkshireklubben slo Reading i et kaos av en nervøs play off-finale – og en hektisk straffesparkkonkurranse i 2017. Danny Wards straffe sendte The Terriers opp i Premier League for første gang i klubbens historie. Den neste uka skal fire klubber satse alt for å ikke være på samme tabellen som Huddersfield til høsten.