Grunn til skepsis

Umiddelbart hørtes det oppløftende ut: Sudans leder, som har styrt med jernhånd gjennom nesten 30 år og er ettersøkt for folkemord, ble avsatt før helgen.

I flere måneder har det vært demonstrasjoner i Sudan mot president Omar al-Bashir og hans regime. Nå skjedde det noe.

Demonstrasjonene var nettopp en protest mot regimet, ikke bare mot presidenten. Derfor er det grunn til å være skeptisk til det som nettopp har skjedd i Sudan. Det var hæren som tok makten, og militære ledere sier de vil ha kontroll i en overgangsperiode på to år. Med andre ord er det personer fra det samme regimet som har makten.

Den nye militærrådet ledes av forsvarsminister Awad Ibn Auf, som i likhet med de fleste med en lang fortid i regimet i Khartoum anklages for å ha masse blod på hendene. Han var leder av militærets etterretningstjeneste, og ble satt på USAs sanksjonsliste på grunn av anklager som knytter ham til forbrytelser i den voldelige konflikten i Darfur vest i Sudan. Protestbevegelsen er derfor med god grunn bekymret for at det nå bare blir mer av det samme, selv om frontfiguren er satt til side.

Det har kommet løfter om det motsatte fra de nye lederne. De sier de ikke har planer om å holde på makten. «Vi skal etablere en inkluderende paraply», forsikret en av generalene etter kuppet. Utviklingen framover vil være svært avgjørende for om Sudan går i riktig retning. Militærstyret bør snarest overføre makten til et sivilt styre, og det bør holdes demokratiske valg.

Demonstrantene som ønsker demokrati i Sudan sier de vil fortsette å markere seg i gatene i Khartoum. Det er det god grunn til. Først dersom de nye lederne viser at de virkelig vil ha endring er det mulig å se om de historiske hendelsene før helgen virkelig er starten på noe som kan bringe forandringene som trengs i Sudan.